Retrospectiva săptămânii - Coronavirusul a arătat iar Cartonașul Roșu Republicii Moldova [SONDAJ]

shadow
Luni, 08.03.2021 06:20   475
COVID-19 nu a plecat nicăieri, chiar dimpotrivă - situația epidemiologică s-a agravat. Nici nu am apucat să ne bucurăm de vaccinurile care au ajuns în Republica Moldova pentru a combate SARS-CoV-2, că o pleiadă de viruși înrudiți cu acesta a și traversat hotarul Republicii Moldova, punând la o nouă încercare sistemul de sănătate publică.

Dacă vaccinarea este soluția și pentru acești musafiri nepoftiți, este o întrebare bună, dar deocamdată fără răspuns. De obicei, ceea ce este necunoscut generează frică sau chiar panică, iar panica este dușmanul numărul unu al pacientului infectat cu coronavirus. 

Tema COVID-19 este frecvent prezentă în materialele Mold-Street.com, iar în săptămâna care se încheie a fost dominantă. Pentru noi este importantă deoarece, folosind limbajul economic, coronavirusul afectează capitalul uman - ingredientul principal al oricărei afaceri și forța motrice în economie. Este și cazul nostru, având mai mult de jumătate din membrii echipei diagnosticați ”pozitiv”. Exact la prima aniversare de la confirmarea oficială a primului caz de infectare cu SARS-CoV-2 în Moldova

Vaccinurile, cele mai așteptate produse

Amintim că la începutul săptămânii am publicat un articol despre intenția Guvernului de a lansa urgent procedura de achiziție a unui lot de un milion de doze de vaccinuri anti-Covid-19 pe piața internațională. Autorul trece în revistă toți banii pe care Republica Moldova îi are la dispoziție și sursele posibile din care ar putea finanța campania de vaccinare. Primul lot cu vaccinuri a ajuns la Chișinău și - cum și era de așteptat - autoritățile au optat pentru cele mai ieftine.

Noi am deschis articolul premium De unde va lua bani Guvernul pentru achiziția a unui milion de doze de vaccin, pentru o lectură mai puțin enervantă. 

***

În continuarea temei cu procurarea vaccinurilor, Ministerul Sănătății a anunțat că Republica Moldova va primi de la Banca Mondială un credit de 30 de milioane USD pentru acest scop. Este o sumă mare, despre care nu știam, așa că Ion Preașca a scris la Oficiul BM din Chișinău să afle cum stau lucrurile. Răspunsul îl aflați din materialul Ministerul Sănătății se laudă cu un credit de 30 milioane de dolari, pe care nici nu l-a negociat

***

Pe 5 martie autoritățile au tras clopotele de alarmă și au decretat revenirea la Codul Roșu, cu toate consecințele care rezultă din hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. Aceasta a interzis întrunirile publice, a reinstituit regimul de evidență epidemiologică pentru cei care intră în țară și a emis o instrucțiune cu privire la funcționarea centrelor comerciale în weekend. Din comunicat nu este clar dacă magazinele de cartier urmează a fi închise sau trebuie să urmeze noile dispoziții.

Este un material ”must read”, indiferent dacă o să faceți shopping în zilele de sâmbătă și duminică. Spoiler: aflându-vă într-un centru comercial, asigurați-vă că vă revine o suprafață de cel puțin 4 metri pătrați de spațiu util. 

***

Danube Logistics vs. Bemol Retail

Două companii cunoscute și-au măsurat puterile într-un schimb de acuzații, după ce Danube Logistics a publicat un comunicat în care condamnă ”tentativa de preluare ilegală a controlului asupra Portului Giurgiulești.” Bemol Retail susține însă că oponentul face uz de ”protecționism politic și dezinformare,” iar Thomas Moser a luat ceva ce aparține de jure lui Rafiq Aliyev.

Advertisement

Este o lectură captivantă, cu documente și argumente, și un executor judiciar moldovean la mijlocul disputei dintre businessmanul olandez și businessmanul azer. 

***

Deja am intrat în tema afacerilor. La fel de interesant este articolul despre rezilierea contractului privind reabilitarea drumului național Hîncești-Lăpușna, care a fost încheiat cu Evrascon. Administrația de Stat a Drumurilor a constatat că prestatorul de servicii n-a executat lucrările conform caietului de sarcini și a decis să retragă avansul plătit. Evrascon nu este la prima abatere de acest fel. 

***

Lustrația socialistă

De când există Republica Moldova ca stat independent, tot atâta timp există inițiativele privind adoptarea unei legi a lustrației. Toate încercările însă au fost îngropate sub teancuri de interese, înțelegeri de după culise și opoziția înverșunată mai ales a politicienilor de stânga. Și iată surpriza - Partidul Socialiștilor - o formațiune politică de stânga a anunțat public că vrea o lege de acest gen, scopul declarat fiind ”scăparea de moștenirea oligarhică a lui Plahotniuc.”

Printre primele instituții ce necesită a fi ”curățate” este Agenția Națională de Reglementări în Energetică, insistă PSRM, pe motiv că nu stopează creșeterea prețurilor la carburanți. Ce cred despre asta directori ANRE, aflați aici.

***

Pentru ca legea lustrației să funcționeze trebuie demonstrată dorința de a investiga, iar la acest capitol politicienii noștri au lacune serioase, ca să nu spunem fobie. Socialistul Adrian Lebedinschi a fost audiat în legislativ despre cum s-a desfășurat ancheta parlamentară în privința atacurilor de tip raider împotriva companiilor autohtone.

Titlul articolului spune totul: Comisia de anchetă care recomandă crearea unei noi comisii de anchetă, dar oricum citiți acest material, cel puțin pentru a afla ce s-ar putea întâmpla dacă, Doamne ferește, deputații apucă să scrie pe bune o lege a lustrației. 

***

Gestionarea contestațiilor de miliarde în mâinile a 7 consilieri

Săptămâna ce apune am aflat dintr-un raport al Centrului Național Anticorupție cum sunt gestionate plângerile agenților economici nemulțumiți de rezultatele selecției în cadrul achizițiilor publice la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. Dacă cineva ar solicita părerea noastră la alcătuirea unui top al celor mai influenți moldoveni, noi i-am propune pe cei 7 consilieri ai ANSC, care în perioada iulie 2017 - iunie 2020 au gestionat proceduri contestate în valoare de 12,5 miliarde de lei.

Urmați acest link pentru a afla care a fost firma cea mai supărată și care a fost autoritatea contractantă cea mai blamată. 

***

Alte articole care merită o privire: 

 • Aproape 1,4 milioane de cetățeni au pașapoartele expirate, iar alte 366.000 de pașapoarte vor expira în anul curent. Dacă posesorii lor vor solicita perfectarea actelor noi, Agenția Servicii Publica va putea să-și redreseze situația financiară, care a lucrat ”cu pierderi” în perioada 2006-2020, dacă-i credem pe autorii deciziei de a majora tarifele la perfectarea actelor de stare civilă și de călătorie, adoptată la ultima ședință a cabinetului condus de Ion Chicu. Citiți materialul aici
   
 • Serviciile digitale devin tot mai solicitate. Furnizorul britanic de servicii și soluții IT Endava, care are o subdiviziune în Republica Moldova, a achiziționat recent firma croată Pet Minuta d.o.o. și subsidiara acesteia din SUA, Five Minutes Studio Inc.
   
 • Vestmoldtransgaz a obținut certificat de operator al sistemului de transport al gazelor. Aflați aici pentru ce are nevoie de el. 
   
 • Citiți și unde în Moldova se plătesc cele mai mari salarii. În 2020 salariul mediu a crescut cu 10%, potrivit statisticii oficiale (Spoiler: și a depășit 8.100 lei).
   
 • Prețul apartamentelor în Chișinău a crescut semnificativ. Autorul s-a interesat care este în medie prețul pe metru pătrat și ce tip de locuințe sunt cele mai scumpe. 

***

Texte publicitare? De ce nu?

Avem câteva comunicate care - dacă n-ar fi - le-am fi scris noi. Pentru valoarea lor informativă. De exemplu, 

Mold-Street.com mulțumește clienților care continuă să plaseze publicitate în aceste zile de incertitudine - comunicatele de presă fac parte din puținele texte cu încărcătură pozitivă. De asemenea, mulțumim celor care au perfectat abonamente pentru accesul la conținutul premium; încurajăm și alți cititori să se aboneze - procedura este pe deplin ”contactless” și sigură. 

Păstrați distanța. Purtați mască. Vaccinați-vă. Aveți grijă de familie și prieteni. Citiți Mold-Street.com și rămâneți optimiști.Oportunitati