Ministerul Sănătății se laudă cu un credit de 30 milioane de dolari, pe care nici nu l-a negociat

shadow
Vineri, 05.03.2021 06:03   935
Săptămâna trecută Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat într-un comunicat de presă despre resursele financiare prevăzute la bugetul de stat sau din credite externe pentru achiziția de vaccin antiCovid-19.

În acel comunicat, Ministerul Sănătății susține că „pe parcursul anului 2020, au fost negociate și este aprobată suma de 212 mln. lei pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19 în cadrul proiectului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, inclusiv este prevăzută suma de 30 mln. dolari pentru procurare de vaccinuri în proiectul Băncii Mondiale”.

Suma de 30 milioane de dolari este importantă și ni s-a părut cel puțin straniu că despre un asemenea credit de abia acum se anunță.

Advertisement

Așa că ne-am adresat direct la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău, ca să aflăm că un astfel de credit nu a fost încă negociat și nici nu se știe valoarea exactă.

„Negocierile urmează să fie desfășurate în luna martie. Valoarea exactă va fi determinată în timpul negocierilor”, potrivit răspunsului oferit de Oficiul Băncii Mondiale.

Totodată, în răspus este specificat că această asistență va fi procesată în formă de finanțare adițională la proiectul răspuns de urgență la COVID-19 care va fi implementat de aceeași unitate de implementare a proiectului din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Curios este că Ministerul Sănătății a oferit aceleași răspunsuri, ca și oficiul Băncii Mondiale.

Menționăm că această unitate de implementare gestionează acum un împrumut total de 52,9 milioane de euro oferit Republicii Moldova de Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a Băncii Mondiale, pentru a răspunde la provocările pandemiei de COVID-19.

De notat că Republica Moldova este ultima țară din Europa, în care a început procesul de vaccinare a populației și autoritățile nu au inițiat încă nicio procedură de achiiziție a vaccinului împotriva Covid-19.Oportunitati