O șansă pentru ASP: Aproape 1,4 milioane de cetățeni au pașapoartele expirate

shadow
Miercuri, 03.03.2021 10:28   860
Aproape 1,4 milioane de cetățeni ar urma să-și reperfecteze pașapoartele în 2021, motivul fiind expirarea termenului de valabilitate. Peste 366.000 de pașapoarte ale cetățenilor vor expira în anul curent.

Agenția Servicii Publice susține că dispune de toate capacitățile instituționale și operaționale necesare pentru perfectarea actelor tuturor cetățenilor. Totodată, având în vedere situația pandemică, dar și în vederea evitării aglomerațiilor și cozilor în sediile instituției, ASP vine cu recomandarea către cetățeni de a se asigura din timp să obțină pașaportul cetățeanului Republicii Moldova.

Verificarea valabilității pașaportului poate fi efectuată prin accesarea paginii web oficiale a ASP www.asp.gov.md, aplicația „Verifică statutul documentului”.

Potrivit ASP cetățenii Republicii Moldova au dreptul să dețină concomitent două pașapoarte valabile. Cererea de eliberare a actelor de identitate poate fi depusă în orice Centru multifuncțional, indiferent de înregistrarea la domiciliu sau reședința solicitantului.

De asemenea, ASP este disponibilă să asigure cetățenii Republicii Moldova cu acte de identitate în cadrul subdiviziunilor teritoriale ale instituției, care activează conform programului de muncă: de luni până sâmbătă, de la 7:30 până la 16:00.

Advertisement

Detalii despre programul de muncă ale centrelor multifuncționale (luni-vineri sau luni-sâmbătă) pot fi accesate pe site-ul ASP - www.asp.gov.md/ro/cmf.

Termenul de perfectare a actelor de identitate poate varia de la 30 de zile, până la 24 de ore. Pentru obținerea actelor de identitate, solicitanții pot depune o cerere în cadrul tuturor centrelor multifuncționale din țară. Perfectarea pașaportului în regim de urgență (în aceeași zi) este disponibilă în cadrul Centrelor multifuncționale din municipiul Chișinău.

Pierderi de sute de milioane la ASP

Menționăm în ultima ședință, Guvernul Chicu a aprobat la propunerea Lilianei Iaconi, secretarul general al Cabinetului de Miniștri, o decizie ce va permite ajustarea tarifelor pentru serviciile prestate de ASP.

E vorba de revizuirea a câteva zeci de tipuri de servicii prestate de ASP: de la eliberarea actelor de stare civilă, precum certificatul de naștere sau înregistrarea căsătoriei, la buletine de idenitate, pașapoarte, permise de conducere, extrase cadastrale etc.

Autorii au motivat necesitatea ajustării acestora prin faptul că „la prestarea serviciilor ASP sunt aplicate tarifele neactualizate de mai mulți ani”.

„Pe parcursul anilor 2006-2020 costurile serviciilor prestate s-au majorat de cca 2 ori, fapt ce a adus la pierderi financiare, înregistrate de către ASP în anul 2019, în mărime de 22,8 milioane lei, iar pierderile financiare scontate pentru anul 2020 constituie circa 130 milioane lei”, susțineau autorii.

Totodată, se preciza că dacă tarifele nu vor fi ajustate, apoi situația poate genera pierderi financiare considerabile în termen mediu (în jur de 300 milioane lei anual sau 28,4% în raport cu veniturile estimate), ceea ce poate afecta activitatea, dezvoltarea și posibilitatea ASP de autofinanțare (criteriu stabilit în Statutul ASP).

În consecință, aceasta poate duce la necesitatea subvenționării de stat a activităților efectuate de ASP, susținea Cancelaria de stat. 



Oportunitati