Noi restricții în Republica Moldova: Studii online, teatre închise și test negativ la frontieră

shadow
Sâmbătă, 27.02.2021 05:39   839
Comisia națională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a stabilit, începând cu 27 februarie 2021, noi restricții, în urma tendinței de agravare rapidă a situației epidemiologice cu COVID-19.

Aceasta, ca urmare a faptului că în Republica Moldova începând cu săptămâna a 3-a se atestă o creștere esențială a numărului cazurilor noi și creșterea ponderii testelor pozitive. 

De exemplu, comparativ cu săptămâna 6/21, în săptămâna 7/21 (15.02 - 21.02.2021) numărul de cazuri a crescut cu 16,9%, numărul de decese a crescut cu 19,4%. Ponderea testelor pozitive la SARS-CoV-2 a crescut de la 20% în săptămâna 2/21 la 31% în săptămâna 7/21. Zilnic se înregistrează un număr mediu 20 de decese, constată CNESP.

Educație online și muncă la distanță

În consecință, CNESP a decis ca în perioada 1-15 martie instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, extrașcolar, profesional tehnic și superior vor desfășura procesul de studii în regim online. Olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a persoanelor.

Potrivit deciziei CNESP, conducătorii entităților publice și private vor asigura regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției și a personalului activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu.

Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, se vor asigura condiții de muncă la distanță. Ministerele, Cancelaria de Stat, alte autorități administrative centrale subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competentă vor organiza desfășurarea activității în regim special de lucru, de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30.

Advertisement

Transportul public, sistat în weekend

Totodată, CNESP a suspendat desfășurarea activităților teatral-concertistice, cu prezența spectatorilor, în incinta instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură.

Transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în zilele de sâmbătă și duminică. Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău va stabili un regim de circulație limitat al transportului public în raza municipiului.

Test negativ la frontieră

CNESP a decis ca, începând cu 5 martie, persoanele care vor traversa frontiera Republicii Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. Confirmarea trebuie să fie prezentată în limba română, engleză sau rusă.

Excepție vor face copiii până la 5 ani, pasagerii în tranzit și cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului, conducătorii auto ai vehiculelor rutiere de transport marfar și ai vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele și personalul de deservire ale aeronavelor/navelor și brigăzile și personalul de deservire ale garniturilor de tren, membrii delegațiilor, lucrătorii transfrontalieri.

Cetățenii Republicii Moldova care nu vor deține rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire, vor fi obligați să îndeplinească Fișa epidemiologică și să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, indiferent de zona din care sosește.

De asemenea, vineri, 26 februarie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova.

Este vorba despre 26 de țări și va intra în vigoare de luni, 1 martie. Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autorizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă incidența cazurilor de infecție cu COVID-19 mai mare sau egal cu 283 de cazuri la 100.000 populație.

Cel mai mare număr de decese

Precizăm că pe 26 februarie au fost confirmate alte 1.452 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 183.338. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 3.541 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 306 în stare extrem de gravă (57 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

În ultimele 24 de ore a fost înregistrat cel mai mare număr de decese de la începutul pandemiei – 28, iar numărul total a ajuns la 3.899.Oportunitati