Ce cumpără Guvernul pentru campania de vaccinare: seringi și servicii de comunicare

shadow
Vineri, 26.02.2021 16:15   805
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) susține că pentru anul 2021 au fost prevăzute mijloace financiare pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19, dar încă nu a inițiat proceduri de cumpărare a acestuia.

Potrivit MSMPS, Guvernul a aprobat pe 30 noiembrie 2020 proiectul Legii fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) pentru anul 2021, în care este prevăzută la Subprogramul „Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” suma de 45 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv, de achiziția vaccinului împotriva COVID-19.

Cinci milioane lei de la bugetul de stat pentru vaccinul anti-COVID-19

În urma aprobării Legii FAOAM, Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, pe 29 decembrie 2020, a decis alocarea a cinci milioane lei pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19, din cele 45 milioane aprobate.

Totodată, MSMPS în fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au fost aprobate 10 milioane lei pentru anul 2021, care de asemenea pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri și afecțiuni urgente, adică inclusiv pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19.

Advertisement

30 milioane de dolari de la Banca Mondială

De asemenea, pe parcursul anului 2020, au fost negociate și este aprobată suma de 212 milioane lei pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19 în cadrul proiectului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, inclusiv este prevăzută suma de 30 milioane dolari pentru procurare de vaccinuri în proiectul Băncii Mondiale.

Ministerul Sănătății susține că suplimentar, la necesitate, pot fi alocate resurse financiare din fondul de intervenție (116,32 milioane lei), precum și din fondul rezervă al Guvernului (161,5 milioane le).

Pe de altă parte, deși au fost prevăzute resurse financiare, autoritățile nu au inițiat încă proceduri pentru procurarea dozelor de vaccin.

Guvernul cumpără seringi și servicii de comunicare

Singurele licitații, anunțate de autorități în cadrul campaniei de vaccinare, sunt pentru procurarea seringelor și a serviciilor de elaborare a platfiormei guvernamentale de comunicare și informare a populației despre vaccinarea împotriva COVID-19: www.vaccinareCOVID19.gov.md.

Seringile ar urma să fie livrate, însă, abia în luna aprilie. La fel, și platforma de comunicare ar urma să fie gata în aceași lună.

Mai adăugăm că Ministerul Sănătății a primit notificare de la platforma COVAX, prin care a fost confirmată livrarea primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru Republica Moldova. În perioada 28 februarie – 3 martie, în țară urmează să ajungă 14.400 doze de vaccin AstraZeneca (producător Coreea de Sud).Oportunitati