Cel mai mare dealer de țigări premium din Moldova, amendat cu peste 160.000 de lei

shadow
Joi, 25.02.2021 13:58   721
Consiliul Concurenței a constatat că firma Acvilin-Grup SRL a încălcat prevederile art.20 alin.(1), art.22 alin.(1) din Legea concurenței, atunci când a preluat controlul asupra întreprinderii Terra Grup & Co SRL.

Potrivit autorității, tranzacția de preluare a controlului asupra Terra Grup & Co SRL s-a realizat încă pe 17 februarie 2016, prin încheierea contractului de vânzare-cumpărare a acțiunilor, însă notificarea a avut loc abia peste patru ani și 10 luni, pe 18 decembrie 2020.

Avea obligația de a notifica Consiliul Concurenței 

Advertisement

 

Între timp, pe 19 aprilie 2019, Acvilin-Grup SRL a înstrăinat Terra Grup & Co SRL lui Alexandru Codreanu, care la data depunerii formularului de notificare la Consiliului Concurenței era deja de un an și opt luni proprietarul întreprinderii.

„În sensul art.22 alin.(3) din Legea concurenței, notificarea concentrării economice trebuie să fie realizată de persoana sau întreprinderea care preia controlul. Astfel, Acvilin-Grup SRL avea obligația de a notifica operațiunea de concentrare economică Consiliului Concurenței, până la punerea în aplicare a acesteia, pentru stabilirea compatibilității cu mediul concurențial”, scrie în decizia Consiliului Concurenței.

În consecință, autoritate de concurență a decis de a aplica companiei Acvilin - Grup SRL o amendă de 162.445,31 lei.

Pe de altă parte, autoritatea a declarat operațiunea de concentrare economică compatibilă cu mediul concurențial, deoarece aceasta nu ridică obstacole în calea concurenței efective pe piață sau pe o parte substanțială a acesteia.

Cel mai mare dealer de țigări la categoria de preț „Premium”

Or Terra Grup & Co SRL prestează servicii de curățenie interioară a cladirilor, în timp ce Acvilin-Grup SRL este cel mai mare dealer de țigări la categoria de preț ”Premium” (importate de Philip Morris Sales & Marketing SRL) în Republica Moldova.

Decizia a fost adoptată încă pe 12 ianuarie 2021, dar deocamdată compania nu a oferit comentarii la acest subiect.

Acvilin - Grup SRL este cel mai mare distribuitor local de produse de import, în special tutun, controlat anterior de Iurie Luncașu (decedat în condiții suspecte în august 2019) și Oleg Bacalov, doi oameni de afaceri afiliați lui Vladimir Plahotniuc.

În prezent, compania este deținută de familiile Luncașu (60%) și Bacalov (40%). Anul trecut Acvilin-Grup a avut venituri de circa 1,53 miliarde lei și un profit de aproape 47 milioane lei, iar în 2018 veniturile au constituit 1,45 miliarde lei, iar profitul a urcat la 67 milioane lei.Oportunitati