În doi ani o companie din Turcia a efectuat doar 18% din lucrările de construcție a unui drum

shadow
Joi, 25.02.2021 09:38   672
Construcția a 18,2 kilometri ai drumului de ocolire al localității Slobozia Mare arată un progres de efectuare a lucrărilor de doar 18%, antreprenorul asumându-și finalizarea integrală a proiectului către sfârșitul lunii mai 2022, anunță Administrația de Stat a Drumurilor (ASD).

E vorba de compania Metag Insaat Ticaret AS din Turcia, care a câștigat licitația pentru construcția sectorului de drum național M3, ocolirea satului Slobozia Mare din raionul Cahul cu o lungime de 18,29 kilometri, iar pe 31 ianuarie 2019 a semnat contractul cu ASD.

În doi ani doar 18% din lucrări

Astfel, au trecut mai mult de doi ani de la semnarea contractului, dar lucrările au avansat lent, gradul de efectuare a lucrărilor fiind doar de 18%. 

Asta chiar dacă, în 2019, Administrația de Stat a Drumurilor a transferat companiei din Turcia, în avans, suma de 35,22 milioane lei pentru începerea și defășurarea lucrărilor.

În cadrul unei conferințe online a ASD cu mediatorul din cadrul Comisiei de Adjudecare a Disputelor, Nigel Grout, reprezentanții antreprenorului Metag Inșaat Ticaret A.S.

Advertisement

(Turcia) și ai companiei care supraveghează efectuarea lucrărilor de construcție, IRD Engineering (Italia), s-a discutat despre progresul lucrărilor de construcție la acest segment de drum, dar și dificultățile întâmpinate la executarea contractului și inconveniențele. 

Potrivit ASD, în prezent, lucrările de construcție a tronsonului au fost conservate pentru perioada de iarnă, cu instalarea semnalizării rutiere corespunzătoare, și vor fi reluate în primăvara anului 2021 și ar urma să fie finalizate în mai 2022.

Un milion de euro pentru un kilometru de drum

Contractul prevede construcția unui nou sector de drum ce va ocoli satul Slobozia Mare și a unei intersecții la sfârșitul acestuia, ce se va conecta cu drumul existent M3 Chișinău-Giurgiulești.

Conform proiectului, drumul de ocolire a satului Slobozia Mare va fi construit în două benzi a câte 3,5 metri fiecare, iar lățimea acostamentelor va fi de 2,5 metri pe fiecare sens. Lungimea drumului va fi de 18,29 kilometri, iar costul lucrărilor - circa 18,28 milioane de euro (circa 380 milioane lei). Altfel spus, costul este de un milion de euro pentru un kilometru.

Banii provind dintr-un împrumut oferit Guvernului Republicii Moldova de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Pentru asigurarea controlului calității, pe parcursul execuției lucrărilor de construcție a sectorului de drum, pe 3 septembrie 2018 a fost semnat contractul de supervizare a lucrărilor cu rol de „Inginer” în cadrul contractului FIDIC cu compania IRD Engineering din Italia.

Anterior, autoritățile au promis de mai multe ori că vor construi acest segment de drum. De exemplu, construcția lui figura în planul pentru anii 2014-2016.Oportunitati