Criza transportului din municipiul Chișinău se agravează: Procurarea autobuzelor noi este în impas

shadow
Joi, 25.02.2021 06:22   518
Procurarea celor 100 de autobuze de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chișinău, inițiată încă în iulie 2020, se tergiversează, iar administrația capitalei nu vede o altă soluție pentru situația critică din transportul public decât inițierea unor negocieri directe cu operatorii economici pentru achiziționarea unităților de transport.

Astfel primarul general, Ion Ceban, a solicitat și opinia Comisiei pentru economie, buget și finanțate a Parlamentului privind aplicarea negocierilor directe cu companiile ofertanți de autobuze.

Criza în transportul public se agravează

De asemenea, edilul capitalei a ținut să precizeze că deși în anul 2020 a fost organizată licitația publică pentru achiziționarea autobuzelor, procedura nu s-a soldat cu nici un rezultat.

Ion Ceban a argumentat că situația creată cu transportul urban din municipiul Chișinău este critică, fiind agravată și de restricțiile în domeniul sănătății publice. Pentru a face față acesteia, suplimentar au fost mobilizate mai multe unități de transport public, 30% dintre care sunt în stare defectuoasă.

În același timp, numărul de maxi-taxi s-a redus deja la doar 300 de unități de transport (de 5-6 ori mai puțin decât erau câțiva ani în urmă), iar protestul de marți, 23 februarie, al acestora a determinat un colaps pentru pasageri.

„În acest context, pentru a diminua numărul de infectări în rândul populației cu Covid-19 în transportul public municipal, este absolut necesar suplinirea numărului de unități de transport, prin urgentarea procedurilor de achiziții. Astfel, Primăria municipiului Chișinău a examinat opțiunea achiziționării autobuzelor de către Parcul urban de autobuze de la operatorii economici prin negociere directă", a menționat primarul general.

Totodată, Ion Ceban a declarat că municipalitatea trebuie să urmeze procedurile stabilite de legislație pentru a putea achiziționa autobuze, cum ar fi: licitații deschise; achiziții prin negocieri directe.

Advertisement

Licitația anulată pentru că primăria a favorizat o companie

Amintim că Primăria municipiului Chișinău a lansat, la finele lunii iulie 2020, concursul public privind achiziționarea a 100 de autobuze pentru îmbunătățirea serviciului municipal de transport pasageri. Suma prevăzută pentru lotul de unități noi este de 270 milioane de lei, credite de la o bancă locală. Deschiderea ofertelor licitației a avut loc pe 10 septembrie, fiind depuse 4 oferte.

La începutul lunii octombrie 2020, grupul de lucru a desemnat compania Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret AŞ, din Turcia, câștigătoare a licitației pentru livrarea a 100 de autobuze pentru capitală.

Aceasta a oferit prețul de 156.400 dolari pentru o unitate de transport, echivalentul a 132.300 euro. De asemenea, compania câștigătoare a oferit garanție de 5 ani pentru lotul de autobuze și urma să le livreze în decurs de șapte luni.

Administrația capitalei susținea că criteriul de bază, de care a ținut cont Grupul de lucru la alegerea ofertantului, a fost raportul calitate - preț, propus de producător, precum era stipulat în caietul de sarcini.

Rezultatele au fost însă contestate, iar la finele lunii noiembrie 2020 Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) a anulat decizia de atribuire a contractului de achiziții și a dispus reevaluarea ofertelor.

Olga Diaconu de la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) a susținut că procedura de achiziție a celor 100 de autobuze pentru municipiul Chișinău trebuie să fie anulată pentru că s-au admis multiple încălcări, iar municipalitatea ar fi favorizat producătorul de autobuze Isuzu.

Potrivit Olgăi Diaconu, Primăria Chișinău a acceptat oferta Isuzu, deși a fost depusă o garanție bancară cu un termen de valabilitate mai mic decât cel solicitat: 67 de zile, în loc de 120. Primăria a selectat oferta Isuzu, motivând că a fost depusă o a doua scrisoare de garanție corespunzătoare. Aceasta a fost însă depusă după expirarea termenului, fără respectarea procedurilor prevăzute de legislație.

De asemenea, nu era clar cine își asumă reparația autobuzelor pe perioada de garanție.

Menționăm că alte 31 de autobuze, produse de Anadolu Isuzu, circulă deja în capitală. Acestea au fost achiziționate în cadrul unei licitații contraversate, în ianuarie 2019, câștigată de compania offshore Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.

Pe acest caz, în 2019, a fost inițiată și o anchetă penală de către Procuratură, fiind puse sechestre pe activele unor persoane și companii.Oportunitati