Cum a ajuns Serbia campioană europeană continentală a vaccinării anti-Covid

shadow
Miercuri, 24.02.2021 11:20   560
Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie este în desfășurare și deja peste 213 milioane de doze au fost administrate în 95 de țări, potrivit datelor colectate de Bloomberg.

Ultimele date despre rata de vaccinare arătau că erau administrate 6,11 milioane de doze pe zi.

Potrivit Bloomberg, cele mai multe doze au fost administrate în SUA - peste 65 de milioane, urmată de China - cu peste 40 de milioane de doze, Uniunea Europeană - cu circa 28 de milioane de doze, Marea Britanie cu 18,6 milioane de doze și India cu aproape 12 milioane de doze.

Dupa numărul de doze administrate la 100 de persoane lider este Israelul cu un nivel de 85, urmat de insulele Seychelles și Emiratele Arabe Unite.

În Europa lider este Marea Britanie cu un nivel de 27,7 din 100. În același timp în Europa continentală lider este Serbia cu un nivel de 18 doze la 100 de oameni, care înregistrează astfel o rată de trei ori mai mare decât media pe Uniunea Europeană, care este de 6,3 doze la 100 de oameni.

Advertisement

Succesul Serbiei se datorează unei campanii masive de vaccinare inițiate pe 19 ianuarie 2021 de autoritățile de la Belgrad, care datorită relațiilor sale bune cu Beijingul, au cumpărat și adus circa un milion de doze de vaccin Sinopharm. Vecinii săi din Balcani, care s-au bazat pe mecanismul de ajutor Covax pentru a primi doze, sunt furioși, constată Les Echos.

Astfel Serbia, o țară candidată dar nu membră a Uniunii Europene, a reușit să obțină un număr suficient de doze de la diverse laboratoare pentru a desfășura o campanie de masă de care au beneficiat deja peste un milion de locuitori din cei 7 milioane.

Sârbii își permit chiar luxul de a putea alege vaccinul: Pfizer din SUA, Sputnik V din Rusia sau Sinopharm din China. 

De notat că vaccinul Sinopharm din China, pe care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) încă nu l-a aprobat, costă 30 de dolari pe doză, dar ar putea ajunge chiar la 145 de dolari atunci când este achiziționat în cantități mai mici.

Republica Moldova nu a primit deocamdată nicio doză de vaccin, iar primele ar iurma să ajungă în martie prin intermediul mecanismului COVAX.Oportunitati