Lista furnizorilor precalificați pentru licitația de achiziție a energiei electrice

shadow
Miercuri, 24.02.2021 05:05   567
Companiile Premier Energy SRL și Premier Energy Distribution SA au recepționat patru și, respectiv, cinci dosare de la potențialii furnizori și producători de energie și au solicitat prezentarea ofertelor conform Caietelor de sarcini.

E vorba de prima etapă din procedura de achiziție, inițiată la începutul lunii februarie 2021, pentru procurarea energiei electrice pentru o perioadă de un an (1 aprilie 2021 - 31 martie 2022).

Cine sunt furnitorii precalificați

Astfel, Premier Energy SRL (furnizorul principal din municipiul Chișinău, centrul și sudul Republicii Moldova) anunță că au fost incluși în lista furnizorilor precalificați: ЗАО Mолдавская ГРЭС (Centrala Termoelectrică Moldovenească deținută de Inter RAO UES din Rusia), SA Energocom (100% - statul) și companiile ucrainene  D.Trading LLC (grupul DTEK controlat de miliardarul Akhmetov) și DE Trading LLC (grupul Donbassenergo controlat de Energoinvest Holding BV din Țările de Jos).

În cazul Premier Energy Distribution SA, în afară de cei patru competitori mai apare și firma Navitas Energy SRL, o subsidiară a grupului Premier Energy ce a intrat pe piața liberalizată.

Furnizorii precalificați urmează să depună ofertele lor conform Caietului de sarcini până la data de 16 martie 2021, ziua când se va desfășura licitația. 

"Sunt considerate potențial câștigătoare ofertele cu cel mai mic preț omogenizat, exprimat în monedă națională per MWh pentru fiecare produs individual și perioadă de livrare.

Advertisement

La calcularea prețului omogenizat se va lua în considerație condițiile de livrare și de plată, precum și moneda prețului din oferte prin aplicarea ratei oficiale de schimb stabilită de Banca Națională a Moldovei pentru ziua deschiderii ofertelor. Pentru a determina oferta/ofertele câștigătoare, va fi evaluat costul integral al energiei electrice pentru perioada contractuală...", potrivit Caietului de sarcini.

Totodată, acolo se menționează că vor fi anunțate câștigătoare ofertele ce vor duce la costul minim total al energiei electrice pentru perioada contractuală.

De notat că Premier Energy SRL a indicat o cantitate de peste două miliarde kWh, iar Premier Energy Distribution SA - de peste 226 milioane kWh.

Deocamdată companiile statului Moldelectrica, FEE Nord SA, RED Nord SA și Energocom SA nu au făcut încă publică lista furnizorilor precalificați.

Prima licitație organizată pe principii și proceduri noi

Anterior, ANRE a anunțat că licitația pentru procurarea energiei de către titularii de licențe din anul 2021 "este primul exercițiu organizat pe principii și proceduri noi, conform cerințelor Procedurii de procurare a energiei electrice, elaborată cu ajutorul asistenței tehnice oferită de Secretariatul Comunității Energetice și aprobată prin Hotărârea ANRE nr.283/2020 din 07 august 2020 ca parte componentă a Regulilor pieței energiei electrice".

Agenția a declarat că va monitoriza procesul de licitație pentru achiziția energiei electrice, desfășurat de participanții pieței energiei, și va oferi suportul metodologic tuturor părților interesate.Oportunitati