DOC După ce a cumpărat o fabrică de spirt din Ucraina, Zernoff a depistat lipsa mai multor active

shadow
Luni, 22.02.2021 05:35   1862
Zernoff, unul dintre cei mai mari producători de alcool din Moldova, după ce a câștigat licitația de vânzarea a fabricii de spirt din Marilivka, regiunea Ternopol din Ucraina, a atacat în judecată Fondul proprietății de stat din țara vecină.

Investitorul susține că, de facto, în urma tranzacției, a primit mai puține bunuri decât prevedea contractul de achiziție.

O parte din activele fabricii de spirt au dispărut

Astfel, pe 12 noiembrie 2020 Zernoff a câștigat licitația de privatizare a fabricii de spirt din Marilivka, Ternopol, ce face parte din holdingul de stat Ukrspirt, urmând să achite 120 milioane hrivne, iar cu TVA - 144 milioane de hrivne (de 2,2 ori mai mult decât prețul de start), adică circa 4,3 milioane de euro.

Rezultatele licitației au fost confirmate de autorități, iar pe 14 decembrie 2020 a fost semnat și contractul de privatizare.

După semnarea acordului, însă, s-a constatat că există o diferență semnificativă între numărul real de clădiri, echipamente, bunuri mobile și alte bunuri și numărul declarat al acestora în timpul licitației electronice.

Astfel, au fost declarate 1.518 obiective: clădiri, echipamente, bunuri mobile și alte bunuri, ceea ce a fost suficient pentru Zernoff pentru a lua o decizie privind participarea la licitație și achiziționarea obiectului scos la privatizare.

Pe 29 decembrie 2020, reprezentanții și specialiștii de la Zernoff, împreună cu reprezentanții întreprinderii de stat Ukrspirt, au inspectat obiectul privatizării și au întocmit un Act de revizie (inspecție) și un protocol.

Advertisement

În document au fost incluse obiectele lipsă: pompe, higrometre, ventilatoare, cazane, cilindri, aparate etc., dar și necorespunderea obiectelor imobiliare cu caracteristicile indicate în acord și avizul de informare privind privatizarea întreprinderii.

Actul a fost semnat de reprezentanții Zernoff, dar angajații Ukrspirt au refuzat să semneze.

Zernoff cere reducerea prețului bunurilor cumpărate

În consecință, Zernoff s-a adresat pe 4 ianuarie 2021 în Judecătoria economică din Kiev, cerând reducerea prețului bunurilor cumpărate. 

Pe 11 ianuarie 2021, instanța a emis o decizie în care a constatat că Zernoff a achitat taxă de garanție în sumă de 5,47 milioane hrivne și urma ca până pe 13 ianuarie 2021 să transfere restul banilor - circa 138,5 milioane hrivne.

Potrivit deciziei instanței, „reclamantul este obligat să plătească pentru obiectul de privatizare, în timp ce obiectul în sine nu îndeplinește parametrii declarați cu privire la calitate și completitudine”.

În consecință, instanța a decis să suspende termenul de îndeplinire de către Zernoff a obligațiilor de plată „conform clauzei 2.2 din Acordul de cumpărare și vânzare a micului obiect de privatizare” - fabrica de spirt din Marylivka.

Potrivit site-ului instanțelor din Ucraina, examinarea litigiului este programată pe 25 februarie 2021, de către Judecătoria economică din Kiev.

„Să investești în Ucraina s-a dovedit a fi nu prea simplu. Cea mai mare dificultate este faptul că descrierea obiectelor date spre privatizare nu coincid cu realitatea. Regretăm că trebuie să începem cu judecata parteneriatul în acest proiect. Dar trebuie să ne asigurăm. Nu renunțăm la intenția de a cumpăra lotul, dar vrem să avem o claritate”, a comentat pentru UNIAN Iurii Diaciuc de la Zernoff.

Privatizarea fabricilor deținute de Ukrspirt a început în septembrie 2020. Decizia a fost luată după ce, la sfârșitul lui 2019, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a promulgat legea care anulează monopolul statului asupra producerii de spirt.

Menționăm că Zernoff SRL este unul dintre cei mai mari producători de alcool din Republica Moldova și are ca asociați Societatea Comercială Viteza Optim SRL din România (78,20%), Denis Cibizov (10,90%) și Gheorghi Cozoveachin (10,90%).Oportunitati