De cine depinde asigurarea Republicii Moldova cu produse petroliere

shadow
Duminică, 21.02.2021 06:25   2383
În anul 2020, importurile de produse petroliere (benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat) au constituit 825.379 tone, în scădere cu circa 4,1% comparativ cu anul 2019, arată o analiză publicată de ANRE. Circa 80% din importurile de carburanți sunt efectuate de trei companii.

Cel mai mult s-au diminuat importurile de benzină - cu 7,1%, până la 159.316 tone, acesta fiind cel mai mic volum din ultimii cinci ani. Importurile de gaz petrolier lichefiat (GPL) s-au redus cu 2,4%, până la 63.960 de tone, care este cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani.

Importurile de motorină au crescut de circa două ori în 11 ani

În același timp, importurile de motorină s-au diminuat cu 3,5% și au constituit 602.103 tone. Este pentru prima dată în ultimii șapte ani când importurile de motorină au scăzut.

De altfel cota motorinei la importul în Moldova a crescut constant în ultimii 11 ani, de la aproximativ 50% în 2009 la circa 73% în 2020, iar volumele aduse în țară s-au dublat.

Aceasta, ca urmare a importului masiv de automobile diesel, dar și a politicii fiscale duse de toate guvernele, care prin accize de 2-3 ori mai mici la motorină au stimulat trecerea la automobile pe bază de diesel.

În consecință, motorina pe piața Moldovei este mai ieftină decât benzina, în timp ce în România sau Bulgaria prețurile sunt la același nivel pentru acești carburanți.

Trei companii controlează importul de benzină și motorină

Datele ANRE arată că în 2020 două companii, Rompetrol Moldova și Lukoil Moldova, au asigurat 75% din toată cantitatea importată de motorină, principala sursă fiind rafinăriile din România. 

La benzină competiția este între trei companii - Petrom Moldova, Lukoil Moldova și Rompetrol Moldova, care au asigurat în 2020 peste 97% din cantitatea totală importată de benzină.

Advertisement

Principala și unica sursă de import a benzinei a fost România, constată ANRE.

În cazul GPL, cinci companii - Lukoil Moldova, Printemps, Achira, Tezed și Rompetrol Moldova - au asigurat anul trecut 83,3% din toată cantitatea importată de gaze lichefiate. În acest caz sursele principale de import sunt Kazahstanul, România și Federația Rusă.

Cine are cele mai multe benzinării

Potrivit ANRE, dacă în ultimii cinci ani numărul titularilor de licențe participanți la piața angro și import a fost unul relativ stabil pentru GPL, atunci pentru benzină și motorină acesta a scăzut esențial, ca rezultat al excluderii, începând cu anul 2018, din Legea privind piața produselor petroliere a interdicției de achiziționare de către importatori pe teritoriul țării a carburanților spre vânzarea ulterioară a acestora. 

În același timp, piața cu amănuntul a fost una stabilă, astfel că la situația din
31 decembrie 2020 aceasta a fost constituită din 713 stații de alimentare cu produse petroliere. 

Circa 67% din benzinăriile din țară sunt deținute de către șase companii: Lukoil Moldova, Petrom Moldova, Rompetrol Moldova, Tirex Petrol, Datario  (denumirea comercială Vento) și Bemol.

Cea mai mare rețea de benzinării este deținută de Lukoil Moldova - 121 de unități sau 17% din total. Astfel, Lukoil Moldova, care este controlat de gigantul petrolier rus Lukoil, domină piața atât la import, comerț angro, cât și la comerțul cu amănuntul.

Petrom Moldova deține o cotă de 13% și ocupă locul doi după numărul de benzinării, dar deține o cotă mai mică la importul de carburanți. 

Rompetrol Moldova, care în ultimii trei ani a ajuns și a depășit Lukoil după cifra de afaceri, are o cotă de 11% la numărul de benzinării.

În România, de altfel, la fel trei companii, ce fac parte aceleași grupuri ca și cele din Republica Moldova Moldova, controlează circa 80% din piață: Petrom, Rompetrol și Lukoil.

Mai adăugăm că, potrivit datelor ANRE, criza provocată de pandemie a dus la o scădere cu circa 24% a veniturilor din vânzarea cu amănuntul a carburanților de către cei mai mari șase operatori de pe piață.Oportunitati