Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 14 – 20 februarie 2021

shadow
Duminică, 21.02.2021 06:06   348
• Recordul Centralei de la Cuciurgan, asigurat de Guvernul Moldovei: rușii vor să reia exportul în UE. • Proiectul de interconexiune energetică cu România – al doilea cel mai scump din regiune. • Lipsă de bani sau neprofesionalism la o licitație de 100 milioane lei pentru reparația unui drum. • Cei mai mari donatori de asistență în lupta cu COVID-19: România, India, UE, OMS și Banca Mondială.

Dependența de livrările de curent electric de la Cuciurgan s-a accentuat. Recordul Centralei de la Cuciurgan, asigurat de Guvernul Moldovei: rușii vor să reia exportul în UE.

***

Construcția noii linii de înaltă tensiune Vulcănești - Chișinău este pe locul doi, după costul estimat. Proiectul de interconexiune energetică între Moldova și România – al doilea cel mai scump din regiune.

***

Neincluderea alocațiilor pentru reparația unui segment – cauză a anulării unei proceduri de achiziții publice din 2020. Lipsă de bani sau neprofesionalism la o licitație de 100 milioane lei pentru reparația unui drum.

***

Până la începutul acestui an, Republica Moldova a primit donații, pentru lupta cu Covid-19, în valoare de circa 300 milioane lei. Cei mai mari donatori de asistență în lupta cu COVID-19: România, India, UE, OMS și Banca Mondială.

***

Până la finele lunii ianuarie 2021, din taxa aeroportuară la bugetul de stat au fost acumulate circa 13,4 milioane lei.

Advertisement

[VIDEO] Câți bani au ajuns la buget din taxa aeroportuară, contestată de concesionara Aeroportului.

***

De la începutul acestui an costul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 12-15%. Cine ne-a scumpit benzina și motorina și care este soluția pentru menținerea prețurilor sub control.

***

Banca Națională a Moldovei examinează trei cereri de achiziționare a capitalului social al unor bănci. Trei bănci din Moldova sunt vânate de o companie de microfinanțare și două grupuri de persoane.

***

Dosarul penal în privința a cinci persoane, acuzate de prejudicierea statului cu circa 19,4 milioane lei în anul 2010. Dosarul Tomograful sau cum se dădeau credite la Banca de Economii pe timpul lui Gacikevici.

***

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank (controlate de Ilan Șor) în 2020 au încasat mijloace bănești de 213 milioane lei. „Băncile lui Ilan Șor” mai au de rambursat 11,56 miliarde lei.

***

Gabriel Stati planifică dezvoltarea unor proiecte investiționale în regiunea Odesa din Ucraina, împreună cu partenerii turci. Holdingul lui Stati anunță planuri de investiții în regiunea Odesa.

***

Vom avea o descreștere economică mai mare de 14% în 2021, susține candidatul la funcția de premier din partea Partidului Socialiștilor, Partidului Șor și platformei Pentru Moldova. Colaps financiar și deficit de 28 miliarde: prognoze apocaliptice de la Mariana Durleșteanu.

***Oportunitati