Cine ne-a scumpit benzina și motorina și care este soluția pentru menținerea prețurilor sub control

shadow
Vineri, 19.02.2021 10:52   1498
Săptămâna aceasta prețul carburanților a crescut din nou la benzinăriile din Republica Moldova, în medie cu 3-4%, iar de la începutul acestui an costul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 12-15%.

Și prețurile ar putea să mai crească. Or pe piața mondială, deja de aproape patru luni, se atestă o tendință de majorare a prețurilor la petrol, care de exemplu doar de la începutul acestui an au crescut cu peste 25%.

Trei factori ce au provocat creșterea prețurilor

Astfel, barilul de petrol marca Brent, relevant pentru regiune a ajuns și la 65 de dolari la mijlocul acetei săptămâni, iar prognozele experților internaționali arată că pot ajunge și la 100 de dolari barilul.

Ținănd cont de majorarea cu 9% a accizelor la importul produselor petroliere, începând cu 1 ianuarie 2021, dar și de deprecierea lentă a leului moldovenesc, apoi ne putem aștepta la noi salturi de preț la pompă.

Or circa 60% din prețul carburanților la pompă reprezintă costul petrolului și a procesării acestuia, respectiv acesta depinde foarte mult de cotațiile la bursele internaționale.

Creșterea prețurilor nu i-a lăsat indiferenți pe automobiliști, care desigur că sunt nemulțumiți de aceste evoluții, dar cei mai vocali sunt politicienii și unii funcționari de stat, care s-au folosit de acest moment pentru a promite că vor lua măsuri pentru a stopa majorările de preț.

Totodată, au fost aruncate acuzații la adresa companiilor petroliere că ar majora nejustificat prețurile și că ar aplica un adaos comercial mai mare decât cel reglementat.

La fel, au fost acuzate și conducerea unor autorități publice, precum Consiliul Concurenței și ANRE, pentru că ar admite așa-ceva, cerând demisia și sugerând că statul ar trebui aici să intervină.

Pe scurt: de vină sunt alții, dar nu politicienii, care schimbă de câteva ori pe an legislația fiscală, majorând s-au ajustând taxele și accizele.

Comparații sunt făcute de regulă cu alte state din regiune, unde cică prețurile au crescut mai puțin ca în Republica Moldova.

Prețurile în Moldova și în regiune

Cu toate aceste majorări, însă, avem în continuare prețuri mai mici în comparație cu practic toate statele din regiune, cu excepția Georgiei, Rusiei și Belarus.

Astfel, potrivit datelor portalului specializal globalpetrolprices, pe 15 februarie 2021 (înainte de actuala majorare), un litru de benzină A 95 în Republica Moldova costa 1,03 dolari, în timp ce în Ucraina – 0,97 dolari, România – 1,27, Bulgaria - 1,16, în Macedonia de Nord – 1,25 dolari, iar în Lituania – 1,43 dolari.

La motorină, diferențele sunt chiar mai evidente. Astfel, un litru de motorină în Republica Moldova costa 0,87 de dolari, în timp ce în Ucraina – 0,95, Macedonia de Nord – 1,07 dolari, Bulgaria - 1,15, România - 1,27, iar în Lituania - 1,38 de dolari. În state precum Georgia, Belarus și Rusia prețurile sunt mai mici.

Advertisement

De exemplu motorina în Georgia costă 0,76 dolari pentru un litru, în Belarus – 0,71, iar în Rusia – 0,65 dolari.

Diferențele de preț se datorează în special politicii fiscale și vamale a statelor, dar și faptului dacă acestea dispun de rezerve de petrol, acces la infrastructură, precum porturi maritime și rafinării, fapt ce le permite să mențină prețuri mai mici.

Un astfel de exemplu oferă Rusia și Belarus, dar Republica Moldova nu poate fi comparată cu aceste state, pentru că 99,99% din produsele petroliere sunt importate, în special din România.

Peste o treime din prețul carburanților sunt taxe

Să luăm mărimea accizelor la importul produselor petroliere, care în Republica Moldova doar în ultimii 5 ani s-au majorat cu peste 50% și care împreună cu TVA, aplicată inclusiv și pe accize, reprezintă mai mult de o treime din prețul final la pompă.

De exemplu, în 2016 accizul la importul unei tone de benzină era de 4.137 lei, iar de la 1 ianuarie 2021 – 6.496 lei sau circa 310 euro. În cinci ani s-a majorat cu aproape 120 de euro.

În cazul motorinei accizul a crescut în perioada 2016-2021 de la 1.720 lei la 2.734 lei pentru o tonă, respectiv a ajuns la 130 de euro.

De altfel, accizele cresc anual cu rate de 10-20% deja de aproape 15 ani și ar urma să le ajungă pe cele din UE.

Pentru comparație, accizul perceput în România pentru 1.000 de litri de benzină A 95 este de 366,4 de euro, în Lituania - de 466 euro, în Estonia - de 563 euro, în Grecia - de 711 euro, iar în Olanda - 808 euro.

Dacă și în Moldova accizul ar fi aplicat pentru o mie de litri, apoi la benzină el ar fi de 248 de euro, adică cu circa 50% mai mic decât în România și de 3 ori ca în Grecia.

La motorină, însă, acciza în Moldova este de 4-5 ori mai mică decât în statele UE. Astfel, în prezent se aplică o acciză de circa 130 euro pentru o tonă, ceea ce este ceva mai mult de 100 de euro pentru 1.000 de litri.

Pentru comparație, accizul achitat în România pentru 1.000 de litri de motorină este de 336 de euro, în Lituania - de 372 euro, în Estonia - de 493 euro, în Grecia - de 422 euro, iar în Olanda – de 511 euro.

Un alt factor este și mărimea TVA achitată pentru carburanți, care oscilează de la țară la țară: 17% în Luxemburg, 19% în Româna, 20% în Moldova și Bulgaria, 21% în Lituania și Letonia, 24% în Grecia și 27% în Ungaria.

Mai adăugăm că în majoritatea statelor lumii și în toate statele UE prețurile la carburanți nu sunt reglementate.

Dorința de a ține sub control administrativ prețurile pe o piață relativ liberă și concurențială este mai mult specifică unor state autoritare precum Belarus, Venezuela, Turkmenistan, Iran, etc. Însă măsurile de menținerea artificială a prețurilor au ca efect, de regulă, dispariția/deficitul acestor produse petroliere de pe piață.

Soluția: plafonarea prețurilor

În fine, politicienii, respectiv guvernanții pot să modifice și să ajusteze legislația de câte ori vor, astfel încât prețurile să pară a fi cât mai corecte.

Astfel, anul trecut s-a revenit la ideea plafonării de către ANRE a prețurilor la produsele petroliere, dar proiectul de modificare a legislației în acest sens se prăfuește în Parlament deja de aproape un an. 

Plafonarea care a fost aplicată în anul 2018 prevedea că ANRE, o dată la două săptămâni, calcula prețurile plafon la producele petroliere, iar companiile puteau stabili prețurile la pompă în dependență de acestea.

analiză a ANRE a scos în evidență un dezavantaj al metodei de plafonare a prețului de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei, și anume rigiditatea acestei metode, în raport cu situațiile de modificare a nivelului de vânzări și a fluctuaților mari a cotațiilor.

În consecință, s-a constatat că efectiv cele mai mari șase companii petroliere din Moldova au obținut în anul 2020 un profit total de 47,86 milioane lei din activitatea de comercializare cu amănuntul a benzinei A95 și motorinei. Altfel spus, rentabilitatea reală este mult mai mai mică de 10%, chiar mai mică de 1%.

Totodată, analiza relevă că dacă prețurile erau plafonate, apoi cele mai mari șase companii ar fi înregistrat pierderi de circa 26 milioane lei, în special la vânzarea motorinei.

Datele ANRE mai relevă că dacă la comercializarea benzinei se obține profit, apoi de la comercializarea motorinei, care reprezintă peste 70% din vânzări, companiile au înregistrat pierderi. În consecință, putem constata și o subvenționare indirectă a prețului motorinei.

Soluția pe care o vede ANRE în actuala situație, cu criza provocată de pandemie și cu fluctuațiile mari ale prețurilor, este revenirea la stabilirea de prețuri plafon.

„În situația specifică creată, metoda de plafonare a prețurilor la produsele petroliere conform cotațiilor Platts, ar reprezenta un instrument transparent de corelare exactă a prețurilor la panourile stațiilor de alimentare cu evoluțiile înregistrate la bursele internaționale, asigurând o predictibilitate a fluctuației prețurilor”, mai susține ANRE.Oportunitati