Unde-i vaccinul AstraZeneca promis de OMS și ce condiții trebuie să îndeplinească Moldova

shadow
Vineri, 19.02.2021 06:14   473
Primele loturi de vaccin gratuite împotriva COVID-19, așa-și nu au ajuns în Republica Moldova nici la mijlocul lunii februarie, precum anunțase Ministerul Sănătății. Cel mai probabil că primele doze vor ajunge abia în martie.

Altfel spus, vaccinarea ar putea începe cel mai devreme în luna martie 2021. De vină pentru această tergiversare nu sunt doar autoritățile din Republica Moldova, care până acum nici nu au încercat măcar să cumpere o parte din dozele necesare de vaccin.

Amintim că, la finele lunii ianuarie 2021, s-a anunțat că începând cu mijlocul lunii februarie, prin intermediul facilității COVAX, țara noastră urmează să primească 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 156.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca.

De ce întârzie livrarea vaccinului

Coaliția pentru inovații în pregătirea epidemiei (CEPI), Alianța globală pentru vaccinuri (Gavi) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în calitate de co-conducători ai inițiativei COVAX pentru un acces global echitabil la vaccinurile COVID-19, alături de partenerul cheie de livrare UNICEF, a anunțat că două versiuni ale vaccinului AstraZeneca / Oxford COVID-19 au fost incluse în Lista OMS de utilizare de urgență (EUL).

Potrivit comunicatului, aceasta seminifică că două versiuni ale vaccinului AstraZeneca / Oxford, produse de AstraZeneca-SK Bioscience (AZ-SKBio) și Serum Institute of India (AZ-SII), sunt acum disponibile pentru lansarea globală prin intermediul facilității COVAX.

"Bazându-se pe informațiile furnizate în prognoza intermediară de distribuție publicată la 3 februarie 2021, COVAX va finaliza acum procesul de alocări finale în trimestrul I și II ale vaccinului AstraZeneca / Oxford către participanții la facilități.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Protecția consumatorilor   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati