Companiile din Moldova au ratat venituri de circa 86 miliarde lei din cauza pandemiei

shadow
Miercuri, 17.02.2021 08:16   429
Vânzările ratate ale firmelor din cauza pandemiei se ridică la circa 86 de miliarde de lei, estimează economiștii de la Centrul Expert-Grup.

"Vânzările ratate au avut loc preponderent din contul afacerilor mici. Dacă companiile cu peste 100 de angajați au indicat pentru luna noiembrie 2020 o scădere a cifrei de afacere de 14,2%, față de aceeași perioadă a anului 2019, cele cu un efectiv de angajați între 5 și 19 persoane au raportat scăderi de 34,3% în același interval de timp, ceea ce confirmă nivelul mai înalt de vulnerabilitate al IMM-urilor în contextul pandemiei", a explicat economistul Stanislav Madan, în cadrul conferinței MEGA „Economia și Finanțele Publice în 2021: riscuri, prognoze și recomandări de politici pentru relansarea economică”.

Companiile și-au epuizat rezervele de supravețuire

Potrivit expertului, o altă realitate a pandemiei este că companiile și-au epuizat majoritatea rezervelor de supraviețuire în anul 2020, în condițiile în care 72% dintre firmele intervievate în cadrul unui sondaj efectuat de Banca Mondială au enunțat o scădere a disponibilităților de lichiditate/flux de numerar comparativ cu runda precedentă (noiembrie față de mai 2020).

În opinia lui Stanislav Madan, suportul autorităților din Moldova pentru comunitatea de afaceri are cea mai redusă amploare din regiune, iar în cazul întreprinderilor micro și mici cu până la 19 angajați nivelul de suport asimilat este cel mai mic, chiar dacă acestea au fost afectate cel mai semnificativ.

Advertisement

Cel mai modest pachet de asistență din regiune

"Doar 5,9% din întreprinderi din Moldova au raportat că au beneficiat de careva ajutor de stat, în timp ce în Rusia - 26%, România - 48%, iar în Polonia nivelul este de circa 80%. Doar 2% din companiile mici cu până la 19 angajați au raportat ajutor, în timp ce în cazul companiilor mari - 10%", a afirmat economistul de la Expert-Grup.

Astfel, pachetul de suport oferit în 2020 de autorități a fost estimat la circa 1% din PIB, fiind cel mai mic din regiune, unde asemenea măsuri reprezintă, în medie, circa 5% din PIB.

Un suport atât de modest a fost cauzat și de faptul că Guvernul a intrat în criză cu un spațiu fiscal limitat, bugetul pentru 2020 fiind aprobat din start cu un deficit de peste 3% din PIB, care a fost catalogat de Expert-Grup drept având tentă electorală.

Mai mult decât atât, suportul a fost acordat în mod fragmentar și a fost slab țintit. Astfel, conform datelor pentru anul 2020, din cele 320 milioane lei planificate pentru subvențiile la salarii sau șomaj tehnic, au fost valorificate doar 19%, iar suma medie per cerere – de doar 59.200 lei, potrivit lui Stas Madan,

În cazul subvențiilor pentru dobânzile la creditele acordate firmelor pentru nevoi urgente, au fost asimilate, în 2020, doar 35,4%, iar suma medie per cerere – și mai mică – de doar 31.900 lei.

Guvernul nu a fost pregătit pentru o asemenea criză

"Sumele respective nu aveau cum să compenseze sau cel puțin să amortizeze consecințele crizei, impactul acestora fiind minor sau chiar nul. Modul cum a fost gestionată criza din perspectiva suportului oferit merită o investigație aparte, dar în special este o lecție învățată pentru viitor, care ne sugerează că statul trebuie să se asigure din timp cu instrumentele necesare pentru a face față viitoarelor crize, iar în cazul survenirii unor asemenea șocuri suportul să fie rapid, bine țintit și să amortizeze în mod acceptabil pierderile, în special pentru cele mai vulnerabile grupuri de întreprinderi și populație", se arată în studiul efectuat de Expert-Grup.

Economistul Stanislav Madan a mai susținut că pandemia a deteriorat și mai mult încrederea antreprenorilor în a face afaceri în Republica Moldova, iar proporțiile reale ale impactului coronacrizei asupra afacerilor se vor vedea cel mai bine în acest an.Oportunitati