[VIDEO] Trei ani de la listarea vinăriei Purcari la Bursa de la București: randament de 30%

shadow
Marţi, 16.02.2021 06:57   499
Pe 15 februarie 2021, Purcari Wineries Group a sărbătorit trei ani de la listarea la Bursei de Valori București, perioadă de timp în care a lansat 15 produse noi la nivel de grup și a rămas cel mai mare exportator de vinuri din Republica Moldova.

Într-o notă grupul face o totalizare a acestei perioade, menționând că brandurile sale fiind desemnate cu 121 medalii la cel mai prestigios concurs de vinuri din lume, Decanter World Wine Awards.

Astfel în 2018, listarea Grupului la bursă a început cu prețul de 19 RON/acțiune și, spre deosebire de alte sectoare, în care s-au devalorizat dramatic acțiunile pe timp de Covid, acțiunile Purcari au cunoscut o fluctuație moderată.

Cea mai înaltă evaluare a acțiunilor Purcari s-a înregistrat în data de 3 februarie 2020, înainte de pandemie, ajungând la cotația de 25,86 RON/acțiune. Pe 15 februarie 2021, acțiunile Grupului au început tranzacționarea la prețul de 24,70 RON, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de prețul de la începutul listării, susține compania.

„În trei ani de listare la bursă, Grupul Purcari a cunoscut o dezvoltare extraordinară atât în activitatea operațională, cât și în ceea ce ține de comunicarea cu partenerii și investitorii.

Advertisement

Responsabilitățile pe care ni le-am asumat față de comunitate și investitori odată cu înregistrarea la BVB ne-au maturizat, ne-au făcut să înțelegem regulile pieței de capital și să îmbunătățim procesele din cadrul grupului. Astăzi, privind înapoi spre 2018, ne dăm seama că am făcut un progres colosal, dar nu ne oprim aici”, a declarat Eugen Comendant, Director Operațional (COO) al Purcari.

În 2021, Purcari rămâne singura vinărie din Europa de Est care a intrat în competiția de la bursă la secțiunea acțiunilor internaționale din sectorul producției de vinuri (simbol bursier – WINE), dar și una din Top 10 companii cu cel mai înalt scor VEKTOR. Conform raportului Asociației pentru Relația cu Investitorii la Bursa din România (ARIR) din ianuarie 2021, Grupul a înregistrat cel mai înalt scor VEKTOR în anul 2020, obținând 10 puncte din 10 la indicatorul privind comunicarea cu investitorii.

Purcari Wineries PLC din Cipru include brandurile Crama Ceptura din România,  Purcari, Bostavan și Bardar din Republica Moldova, și este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri și brandy din Europa Centrală și de Est.

Grupul condus de Victor Bostan, gestionează în jur de 1.400 de hectare de podgorii și operează patru platforme de producție în România și Moldova. Este lider în segmentul de vinuri Premium din România și cel mai mare exportator de vin din Moldova, livrând în peste 30 de țări.

Compania are o capitalizare de aproape 90 milioane euro pe bursa de la București și pe lângă Victor Bostan, care deține prin offshorul Amboselt Universal Inc din BVI peste 20% din capital, are printre investitorii importanți fonduri precum East Capital, Fiera Capital, Dealbeta Investment, Conseq, dar și Pavăl Holding deținută de doi miliardari români.

La finele lunii iulie 2020, Purcari a vândut participatia de 31,415%, detinuță la Glass Container Company SA, către Vetropack Group. Oportunitati