Trei bănci din Moldova sunt vânate de o companie de microfinanțare și două grupuri de persoane

shadow
Luni, 15.02.2021 14:45   2882
Banca Națională a Moldovei (BNM) examinează în prezent trei cereri de achiziționare a unor dețineri calificate în capitalul social al unor bănci din Republica Moldova, afirmă guvernatorul BNM, Octavian Armașu, într-un interviu pentru revista Profit.

"În două cazuri cererile au fost depuse de grupuri de persoane care intenționează să cumpere împreună pachetele propuse. Într-un alt caz, o companie de microfinanțare nerezidentă din Moldova solicită permisiunea de cumpărare", a declarat Armașu.

Guvernatorul nu spune însă despre ce bănci este vorba, dar dă asigurări că BNM va continua să se asigure de faptul că "băncile au acționari transparenți, cu investitori care au o bună reputație și o vastă experiență, ceea ce va contribui la dezvoltarea sectorului financiar și bancar al Republicii Moldova".

Advertisement

Menționăm că în prezent la Bursa de Valori a Moldoivei este expus doar un singur pachet de acțiuni ale unei instituții financiare.

E vorba de de circa 9,98% din acțiunile Energbank, care sunt vândute la un preț de circa 44,45 milioane lei. 

Acțiunile pot fi achiziționate de un singur cumpărător sau de un grup de persoane ce actionează concertat, care au permisiunea prealabilă a BNM până la achiziționarea respectivă.

Totodată, și la Fincombank lucrurile încă nu sunt clarificate cu pachetul de 36% de acțiuni deținut anterior de Oleg Voronin și persoane afiliate.

Anterior s-a vehiculat că dorește să își majoreze participația, la Moldova Agroindbank, consorțiul internațional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital), care prin intermediul vehicului investițional Heim Partners Ltd din Marea Britanie au cumpărat, pe 3 octombrie 2018, peste 41% din acțiunile celei mai mari bănci din Moldova.

Consorțiul controlează acum peste 48% din acțiunile cu drept de vot la MAIB. În prezent în Republica Moldova sunt 11 bănci comerciale, majoritatea fiind controlate de acționari din străinătate.Oportunitati