Cei mai mari donatori de asistență în lupta cu COVID-19: România, India, UE, OMS și Banca Mondială

shadow
Luni, 15.02.2021 06:25   1568
Până la începutul acestui an, Republica Moldova a primit, sub formă de donații pentru lupta cu infecția de Covid-19, medicamente, dispozitive medicale și echipamente de protecție în valoare de circa 300 milioane lei, arată date ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Lista donatorilor interni și externi, include țări, organizații internationale, companii și reprezentanți ai societății civile, care s-au mobilizat și au făcut donații importante pentru sistemul și personalul medical, care luptă pentru salvarea pacienților infectați cu COVID-19.

Principalii donatori

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până la începutul lunii ianuarie 2021, cel mai mare donator extern de dispozitive medicale și echipamente de protecție este Guvernul României, cu un volum estimat la 66,7 milioane lei.

Ajutorul oferit, la începutul lunii mai 2020, consta din 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 de litri de alcool sanitar.

Pe locul doi, în mod surprinzător, se află Guvernul Indiei cu o donație de circa 50,6 milioane lei. Curios este că despre acordarea unui lot umanitar atât de mare din partea Guvernului Indiei s-a anunțat, la finele lunii iulie 2020, doar printr-un comunicat al Ambasadei Republicii Moldova la București, fără ceremonii pompoase.

Lotul donat de India conținea o serie de preparate medicale, extrem de căutate și scumpe în lupta cu infecția de Covid-19: de la Hydroxychloroquinum, la Lopinavir și Ritonavir.

Advertisement

Uniunea Europeană (prin intermediul OMS) a acordat, sub formă de o donații, dispozitive medicale și echipamente de protecție în valoare de peste 45 de milioane lei. Totodată, majoritatea statelor din UE au acordat asistență în lupta cu Covid-19, direct.

Printre cei mai importanți donatori se numără Banca Mondială, Organizația Mondială a Sănătății, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), China, Cehia, Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, Ambasada Emiratelor Arabe Unite în Ucraina, PNUD, Azerbaidjan etc.

Federația Rusă, imaginea căreia a fost promovată intens de fostul președinte Igor Dodon, dar și de o parte a presei ca un important donator pentru Republica Moldova apare alături de statul Malta, cu donații de aproximativ 1,4 milioane lei.

Cine sunt beneficiarii

Ministerul Sănătății prezintă și informația privind repartizarea donațiilor către instituțiile medico-sanitare publice implicate în tratamentul pacienților cu COVID-19, cea mai mare parte ajungând în instituțiile medicale din Chișinău: de la Spitalul Clinic Republican, la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin. Ignatenco” sau Agenția Națională pentru Sănătate Publică. 

Menționăm că la multe din donații nu este indicată valoarea, ci doar echipamentele sau medicamentele donate.

În luna mai 2020, când au fost făcute publice primele informații privind donațiile, Ministerului Sănătății a anunțat că lista donațiilor va fi completată o dată pe săptămână, în dependență de ofertele înaintate pe parcurs. Totodată, a promis că informația va fi făcută publică pe platforma tender.health. Acolo, însă, informația nu este actualizată din luna octombrie 2020.

De notat că, de la începutul acestui an, în Republica Moldova au mai venit și alte ajutoare din partea donatorilor externi

De exemplu, Guvernul Republicii Cehe a donat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Republicii Moldova echipamente de protecție în valoare totală de 1,3 milioane de euro, datorită Mecanismului Protecției Civile al UE, activat pe data de 3 februarie 2021. Lotul conține 300 de mii de măști chirurgicale, 100 de mii de mănuși de protecție, precum și 55 de ventilatoare pulmonare.

Totodată, România a anunțat că va oferi Republicii Moldova echipamente de protecție medicală în valoare de 11 milioane lei românești (circa 48 milioane de lei moldovenești).



Oportunitati