Schimbările climatice și Covid-ul au lovit în producția de marijuana în Jamaica

shadow
Duminică, 14.02.2021 06:37   796
Sună incredibil, dar este adevărat - statul Jamaica, cunoscut pentru celebrele oale de fumat, muzică reggae și abundență de marijuana, a rămas practic fără iarbă. Stocurile rămase au devenit brusc foarte scumpe.

De vină sunt schimbările climatice, care au generat ploi torențiale, urmate de secete prelungite, dar și creșterea consumului local. Colac peste pupăză, s-a redus numărul de fermieri care cultivă canabis, în pofida faptului că Jamaica a decriminalizat posesia acestei plante halucinante în cantități mici încă în anul 2015, comunică Associated Press

Piață decriminalizată

Potrivit legilor locale, persoanele care sunt prinse cu o cantitate de până la 56 de grame sunt amendate, însă nu sunt supuse arestului și nu se aleg cu dosar penal. Statul insular permite rezidenților să cultive până la 5 plante, iar membrii comunității religioase ”Rastafari” au dreptul de a fuma canabis în timpul ritualurilor. 

Criza, pe care experții din sectorul turismului și agricultorii au caracterizat-o drept ”o rușine națională”, a cauza pierderi de zeci de mii de dolari, în condițiile în care Jamaica este o destinație preferată mai ales pentru străinii care vor să se relaxeze fumând iarbă. 

Înjunghiată de la spate de pandemie

Problema s-a înrăutățit și în legătură cu restricțiile de deplasare, impuse pentru a opri răspândirea pandemiei Covid-19.

Advertisement

Una dintre măsuri prevede timpul de stingere la ora 18:00, ceea ce înseamnă că mulți fermieri care cultivă marijuana ilegal în perioada nopții au trebuit să abandoneze lucrul. 

Unul dintre fermieri s-a plâns că dacă înainte de criză recolta lunară de pe aproximativ un hectar era de 330 de kilograme, acum abia dacă strânge 135 de kilograme, estimând pierderile la peste 18.000 USD în lunile recente. 

Pentru a avea un tablou complet al acestei situații cu adevărat jenante pentru jamaicani, trebuie de menționat faptul că starea de carantină a pus și ea presiune pe piața canabisului - mulți n-au găsit o idee mai bună decât să fumeze iarbă fiind în izolare în locuințele lor. 

Până în prezent, guvernul jamaican a autorizat oficial 29 de agricultori de marijuana și a acordat 73 de licențe pentru servicii de transport, procesare și retail în acest domeniu, în realitate industria respectivă fiind de zeci de ori mai mare.Oportunitati