Ce informații a ascuns Tesla referitor la creșterea profitului în 2020 [SONDAJ]

shadow
Duminică, 07.02.2021 07:04   585
Compania Tesla a raportat o sumă record a profitului pentru anul 2020, însă acest fapt nu se datorează vânzărilor de automobile electrice.

În anul trecut Tesla a câștigat 1,6 miliarde USD din vânzarea unor așa-numite ”credite de reglementare”, venitul net din vânzările de automobile constituind doar 721 milioane USD, ceea ce înseamnă că fără creditele menționate raportul ar fi fost pe pierdere, comunică CNN Business

Legile a 11 state americane obligă producătorii auto să comercializeze un anumit număr de automobile în bază de motor electric până în anul 2025. Dacă un producător nu poate atinge acest obiectiv, el poate literalmente cumpăra credite de reglementare de la o companie care se conformează normelor și depășesc planul la capitolul zero emisii ce poluează mediul. 

Vânzările auto au fost în pierdere

Tesla este specializată exclusiv pe automobile electrice. În ultimii 5 ani compania lui Elon Musk a vândut credite de reglementare în valoare de 3,3 miliarde, dintre care aproape jumătate în anul 2020. 

"Cei de la Tesla vând automobile în pierdere, dar fac bani din comercializarea creditelor (de reglementare), care însă vor fi consumate în curând,” a declarat Gordon Johnson, reprezentant al GLJ Research - o firmă de cercetare a oportunităților de afaceri - și unul dintre cei mai mari purtători ai acțiunilor Tesla. 

Conducerea Tesla a refuzat să precizeze care este structura veniturilor companiei, dar a subliniat că operațiunile sunt suficient de variate pentru a asigura o profitabilitate ce nu depinde exclusiv de creditele menționate. 

Creștere ca pe drojdii

Valoarea acțiunilor Tesla a crescut cu 743% în anul 2020, întreprinderea devenind una dintre cele mai valoroase companii americane în lume.

Advertisement

În anul trecut Tesla a comercializat 500 de mii de automobile - ceea ce reprezintă o picătură în comparație cu peste 70 de milioane de vehicule vândute în perioada respectivă. 

Principalul avantaj al Tesla este creșterea rapidă pe fundalul reacției lente a competitorilor la cererea masivă de vehicule electrice. Lucrurile însă se vor schimba brusc în anii care vin, consideră Gordon Johnson cu referire la progresele înregistrate de alți producători, de exemplu Volkswagen și GM, și consensul dintre guverne și industriași precum că motoarele cu ardere internă trebuie să dispară. 

Cele 11 state care obligă ca un anumit procent din numărul total de automobile să fie non-poluante, sau producătorii ce nu pot asigura această performanță să cumpere credite de reglementare, sunt California, Colorado, Connecticut, Maine, Maryland, Massachusetts, New York, New Jersey, Oregon, Rhode Island și Vermont.

Detalii din raport

Compania a raportat pentru 2020 venit net ajustat de 2,5 miliarde USD, excluzând elemente precum compensarea pe acțiuni de 1,7 miliarde USD. Profitul brut per operațiuni automotive, care compară veniturile totale din afacere cu cheltuielile asociate direct cu construcția de mașini, a fost de 5,4 miliarde de dolari, excluzând chiar vânzările de credite reglementate. Fluxul de numerar liber a fost de 2,8 miliarde de dolari, în creștere cu 158% față de un an mai devreme, o schimbare dramatică din 2018, când Tesla cheltuia numerar cu nemiluita și risca să rămână fără bani.Oportunitati