Fincombank are un nou acționar majoritar și un nou președinte al Consiliului

shadow
Sâmbătă, 06.02.2021 06:59   3381
După aproape jumătate de an de examinare, pe 1 februarie 2021, Banca Națională a Moldovei (BNM) a aprobat decizia Adunării Generale a Acționarilor Fincombank din 3 august 2020 privind alegerea noului Consiliu al Băncii.

Astfel, Victor Hvorostovschii a fost aprobat în calitate de membru și președinte al Consiliului Fincombank, care, de la înființarea acesteia și până în februarie 2020, a fost președinte al Comitetului de Conducere al Băncii. Totodată, el este unul dintre principalii acționarii ai instituției (9,3%).

Nicolai Dorin și-a majorat cota la 20,63%

În Consiliul Fincombank a fost acceptat și bancherul Nicolai Dorin, care totodată conduce și Asociația Băncilor din Moldova. 

În aprilie 2020, Nicolai Dorin a cumpărat un pachet de 13% din acțiunile Fincombank, iar până la începutul acestui an și-a majorat cota la 20,63%, devenind astfel cel mai mare acționar al instituției.

Din componența noului consiliu va mai face parte și Larisa Rudenco, care a lucrat la FinComBank timp de 17 ani, dintre care 10 ani a condus Departamentul de Dezvoltare Business și a ocupat funcția de Vicepreședintă a Comitetului de Conducere al Băncii.

Advertisement

Soarta altor doi membri aleși de Adunarea Acționarilor: Elena Garcavenco (Continent SRL, companie ce deține un pachet de 9,78% din capitalul Fincombank) și Vladimir Neno nu este clară.

Oleg Voronin a rămas fără bancă și funcție

În consecință, Oleg Voronin, care mai mult de 22 de ani a fost președinte al Consiliului Fincombank, dar și acționar majoritar, a rămas fără funcție. Au părăsit Consiliul băncii și Ilia Carabețchi și Igor Anglicev.

În urma rezultatelor anului 2020, FinComBank a obținut un profit de 55,3 milioane de lei. Rentabilitatea activelor (ROA) a băncii a fost de 1,51%, iar rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost de 8,84%.

În 2020, banca a reușit să își lărgească portofoliul de depozite cu 389 milioane de lei, iar activele totale - cu 438 milioane de lei. Banca dispune de 88 de unități cu peste 600 de angajați.

De notat că după ianuarie 2019, când BNM a blocat un grup de acționari în frunte cu Oleg Voronin, care dețineau circa 36% din capital, la Fincombank au avut loc schimbări radicale în structura de acționariat și a conducerii instituției. Totodată, au fost inițiate câteva litigii între foștii acționari și BNM, dar și cu Fincombank.

În plus, în vara  anului 2020 s-a anunțat că 4 angajați cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale a Moldovei sunt anchetați penal pentru că au acționat „în mod vădit pentru favorizarea unui grup de acționari ai Fincombank SA, care își dorea preluarea controlului asupra băncii vizate”.



Oportunitati