„Prima Casă” – afectată de pandemie și criză de imagine

shadow
Miercuri, 03.02.2021 07:23   1169
„Prima Casă” se clatină. Programul guvernamental, lansat cu mare fast, în primăvara anului 2018, cu girul președintelui democrat de atunci, Vladimir Plahotniuc, nu mai tentează moldovenii.

În 2020, prin intermediul programului, au fost cumpărate de aproape două ori mai puține locuințe, față de 2019. Reducerea drastică a fost înregistrată chiar dacă, anul trecut, Guvernul a extins lista categoriilor de beneficiari, eligibili pentru “Prima Casă”.

Prăbușirea cererii pentru creditele “Prima Casă”

Cifrele oferite Mold-Street.com de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) denotă prăbușirea cererii pentru creditele “Prima Casă”.

Dacă în 2019 au fost depuse 2.840 de solicitări, atunci în 2020 numărul cererilor a scăzut aproape la jumătate, până la 1.485. Scăderea interesului s-a reflectat și în numărul de tranzacții imobiliare garantate de stat.

Anul trecut, prin intermediul programului au fost cumpărate doar 1.405 locuințe, față de 2.742, în 2019. Prin urmare, suma garanțiilor emise a fost de 370 de milioane lei, în comparație cu 701 milioane, în anul precedent.

Advertisement

Tendința este una vădit negativă chiar dacă în iulie, anul trecut, condițiile de eligibilitate pentru „Prima Casă” au fost relaxate. A fost redusă contribuția minimă necesară pentru a aplica la program de la 10% la 5% din costul locuinței, iar vârsta beneficiarilor eligibili a fost majorată cu cinci ani (până la 50 de ani).

De ce se năruie “Prima Casă”?

Bilanțul arată diferit față de așteptările Guvernului. Cu doar câteva zile înainte de demise (27 decembrie), premierul Ion Chicu declara că miza pe 3.000 de beneficiari noi, în 2020. Potrivit lui, reducerea a fost determinată “de faptul că unele autorități și politicieni au avut grijă să-i facă imagine proastă”.

Experții au altă părere. Sergiu Gaibu, economist de la Expert-Grup, crede că cel mai evident factor este coronacriza. În susținerea acestui argument sunt și statisticile Băncii Naționale. Potrivti BNM, în 2020 volumul creditelor imobiliare acordate de bănci a scăzut cu aproape 12 la sută. Și asta după ce în 2019, volumul împrumuturilor ipotecare aproape că s-a dublat, în comparație cu 2018.

O altă explicație este că și condițiile de creditare în cadrul programului se apropie tot mai mult de condițiile unor împrumuturi imobiliare clasice. Acum, de exemplu, o singură bancă oferă credite “Prima Casă” pentru 25 de ani, alta a redus termenul până la 20 de ani, iar celelalte trei implicate în proeict – până la 10 sau chiar 7 ani.

Înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2018, liderii Partidului Democrat declarau alegătorilor că proiectul are menirea de a reduce fenomenul migrației. Guvernul Filip promitea rate sub media de pe piață și o contribuție inițială cu mult mai mică din partea beneficiarului.

De la lansarea în primăvara anului 2018 și până la sfârșitul anului 2020, programul Prima Casă a unat 5.309 neficiari, care s-au împrumutat de la bănci cu aproape 2,7 miliarde lei. Peste 90 la sută dintre beneficiari și-au cumpărat apartamente în capitală.



Oportunitati