Proiectul ”North Stream 2” este mort, afirmă un economist rus [SONDAJ]

Opinia respectivă a fost împărtășită de către economistul rus Mihail Krutihin într-un interviu acordat publicației NovayaGazeta.ru, cu ocazia includerii șlepului ”Fortuna” în lista de sancțiuni impuse de Statele Unite ale Americii participanților la construcția gazoductului ”North Stream 2” (Северный поток).
Șlepul ”Fortuna” a ajuns recent în apele teritoriale ale Danemarcei, însă nu desfășoară lucrări de construcție sau montare, și se află acolo pentru a asigura siguranța tehnică a capetelor țevilor care zac la fundul mării și a crea iluzia continuării activităților pentru publicul din Federația Rusă și mai ales pentru conducerea țării, a explicat expertul în domeniul explorării gazelor naturale și petrolului.
Foto: NovayaGazeta.ru. Șlepul Fortuna, sub sancțiuni americane
Abandonarea proiectului
În prezent lucrările la gazoduct sunt sistate, deoarece companiile germane, elvețiene și norvegiene care urmau să obțină autorizațiile, certificatele și polițele de asigurări pentru diverse riscuri s-au retras din proiect, de teama sancțiunilor americane.
Întrebat de ce politicienii germani insistă asupra finalizării gazoductului și ce se va întâmpla cu investițiile masive în acest proiect, Krutihin a subliniat că insistența vine în fond din partea unor reprezentanți ai mișcărilor radicale.
”Priviți atent cine vorbește despre acest lucru. Un deputat din partea unui partid de extremă dreapta în Bundestag, care a fost cândva șeful unei organizații komsomoliste într-un raion din Kazahstan. Mare personalitate...,” a menționat analistul. Anterior BBC a prezentat documente care atestă susținerea financiară primită de deputatul Markus Frohnmaier din partea Moscovei, după ce acesta a vizitat Crimeea și Donbas, regiuni ale Ucrainei controlate de autoritățile ruse. Krutihin nu a precizat despre care deputat este vorba.
Abundența de gaze naturale
Krutihin a respins alegațiile precum că economia Germaniei sau ale altor țări europene va avea de suferit în rezultatul abandonării proiectului ”North Stream 2”.
În realitate, nu a existat nicio justificare economică pentru construcția noului gazoduct, a spus el.
Motivul real al construcției gazoductului
Motivul construcției gazoductului ”North Stream 2” ține de un moft personal al președintelui Vladimir Putin, pretinde economistul. În primul rând liderul de la Kremlin a decis să pedepsească Ucraina, lipsind-o de comisioanele pentru tranzit - circa 2 miliarde de dolari pe an, cheltuind în schimb peste 100 de miliarde de dolari pentru un coridor de transport gigant de la Yamal până la Marea Baltică, apoi până la Marea Neagră. Această inițiativă a eșuat în decembrie 2019, când sancțiunile SUA au forțat Gazprom să semneze un nou contract de tranzit cu guvernul de la Kiev, în condiții avantajoase pentru ucraineni. La fel s-a prăbușit și ”Turkish Stream”, iar mai devreme ”South Stream”, a notat Krutihin.
Însă este greșit să credem că aceste proiecte nu au fost profitabile pentru Kremlin - dimpotrivă, pe ele au parazitat prietenii președintelui rus, care au mutat sume enorme din bugetul țării în conturi private. ”Această sarcină a fost îndeplinită: toate coridoarele au fost construite, banii au plecat de la Gazprom, o companie de stat, în buzunarele contractanților privați,” a menționat economistul, citat de publicație.
Colaj Mold-Street.com, surse: The Economist, Euronews. Harta rețelei de gaze naturale în Europa. Itinerarele North Stream 1 și North Stream 2 coincid.
Nemții ce beneficiu au?
Întrebat ce au de câștigat nemții din acest proiect, expertul a precizat că Germania, cel mai mare consumator de gaze naturale rusești pe continent, este pe deplin asigurată cu gaze naturale, iar la nevoie poate să migreze ușor la surse alternative. Federația Rusă a construit gazoductul din bani bugetari și a promis că va finanța și extensiunile pe teritoriul Germaniei, cu ramificări și în alte state europene, iarăși din banii contribuabililor proprii.
”Încă o țeavă pe banii producătorului, care va transforma Germania în cel mai mare hub de distribuție a gazelor naturale în Europa? De ce nu?” a spus Krutihin, adăugând că astfel Berlinul ar putea obține o pârghie suplimentară de presiune asupra partenerilor în UE.
Gazprom emite obligațiuni
Mihail Krutihin este de părere că proiectul de facto este închis iar între partenerii de pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic nu există conflicte principiale în acest sens. ”Americanii l-au ucis [proiectul]. Afirmațiile precum că cineva va merge la confruntare cu ei sunt doar vorbe goale. Nicio companie nu va contesta sancțiunile. Ai noștri nu vor da o para chioară pe nava Fortuna, care deja este sub sancțiuni, mai ales ca ea nu poate lucra în ape adânci, iar cei care vor colabora la acest proiect vor nimeri sub ciocanul sancțiunilor,” a declarat analistul rus.
Dovada în plus că proiectul ”North Stream 2” nu mai are perspective este decizia companiei Gazprom de a emite euro-obligațiuni. Prospectul emiterii a fost publicat și aici nu există spațiu pentru șiretlicuri, a continuat Krutihin. ”Gazprom a recunoscut că ar putea să renunțe la proiect din motive politice. Toți înțeleg că proiectul a murit,” s-a arătat convins expertul.
El a precizat că anumite lucrări de mentenanță și control tehnic la țevile din Marea Baltică vor fi licitate periodic și ”este clar cine va câștiga contractele.”
Pârghii de șantajare
Mihai Krutihin a amintit că în prezent continuă construcția gazoductului ”Puterea Siberiei”, prin care urmează a fi livrat gaz natural Chinei, costurile fiind și în acest caz asumate în întregime de către ruși (100 miliarde de dolari). Inițiativele de conectare a Europei Occidentale și Chinei la gazoductele rusești, în condițiile în care multe regiuni ale Rusiei nu au acces la gaz natural, se înscriu în viziunea anunțată de președintele Putin încă în 2014: de a conecta fluxurile de gaze către Est și Vest, întorcând robinetul în direcția convenabilă, ceea ce se traduce în șantajarea ambelor părți, a declarat expertul.
Mihail Krutihin este redactorul-șef al publicației ”Russian Petroleum Investor” și partenerul agenției de consulting RusEnergy.