Pe ce a cheltuit Guvernul Chicu circa 380 milioane lei din Fondurile de rezervă și intervenție

shadow
Vineri, 29.01.2021 05:33   3310
În anul 2020, Guvernul a avut la dispoziția sa circa 386 de milioane lei, în cele două fonduri (de rezervă și de intervenție), din care a cheltuit peste 378 de milioane lei.

Datele Ministerului Finanțelor relevă că Guvernul a avut în 2020 la dispoziție de circa 9 ori mai multe resurse în cele două fonduri, comparativ cu anul 2019.

Cea mai mare parte din aceste resurse de bani s-au dus pentru finanțarea unor măsuri de prevenire și combatere a pandemiei Covid-19, dar și pentru a ajuta agricultorii afectați de calamitățile naturale, în special fiind vorba de secetă.

Unde s-au dus banii din Fondul de rezervă

Astfel, cea mai mare sumă din fondul de rezervă al Guvernului, care în 2020 a fost de peste 100 milioane lei, a fost alocată la finele lunii martie 2020 pentru procurarea echipamentelor de protecție (ecrane și respiratoare), în scopul prevenirii și controlului infecției cu COVID-19. E vorba de o sumă de peste 31 milioane lei.

Alte peste 50 de milioane lei s-au dus pentru acordarea, pe parcursul anului, a  indemnizațiilor unice angajaților (de la instituțiile publice centrale și locale) infectați cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Advertisement

Tot pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19 s-au cheltuit și 13,2 milioane lei, alocați Comsiei Electorale Centrale pentru achiziționarea echipamentelor de protecție în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

O sumă de circa 3,5 milioane lei au fost transferate pentru plata onorariilor avocaților de la „Buruiana & Partners”, în vederea prestării serviciilor de reprezentare juridică la acțiunea înaintată de către Komaksavia Airport Invest Ltd împotriva Republicii Moldova, pendinte la Institutul de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț din Stockholm (Regatul Suediei).

Fondul de intervenție în 2020 - de 12 ori mai mare ca în 2019

În cazul Fondului de intervenție, Guvernul a avut la dispoziție o sumă-record de circa 280 milioane lei, de 12 ori mai mult decât în 2019.

Cele mai multe resurse s-au dus pentru acordarea ajutorului agricultorilor afectați de seceta din 2020. Astfel, circa 100 milioane lei s-au dus pentru pentru suplinirea alocațiilor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, în vederea acordării compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020.

Alte circa 60 milioane lei provin din asistența de 275 milioane ruble rusești din Federația Rusă și au fost alocați pentru compensarea parțială a prejudiciului cauzat de seceta din anul 2020 la cultura porumbului și pregătirea solului pentru recolta anului 2021.

Totodată, peste 100 milioane lei s-au dus pentru acordarea pe parcursul anului a indemnizațiilor unice angajaților (de la instituțiile publice centrale și locale) infectați cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, dar și pentru achiziționarea echipamentelor de protecție.

Câteva milioane de lei au fost alocate pentru a acoperi costurile de restabilire a unor case sau drumuri afectate de calamități naturale.Oportunitati