Transgaz aprobă finanțarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte. Planul pentru Moldova [SONDAJ]

shadow
Joi, 28.01.2021 05:26   2773
Acționarii uneia dintre cele mai mari și performante companii controlate de statului român, Transgaz, au decis aprobarea finanțării „Planului de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale în perioada 2020 - 2029”, care are componente ce se referă și la Republica Moldova.

Proiectul este unul dintre cele mai ambițioase planuri promovate în ultimii ani în România, având o valoare totală de 4,1 miliarde de euro.

În cadrul acestui proiect de dezvoltare, Transgaz vizează crearea unui hub gazier în România. Ideea a apărut în urmă cu trei ani, iar acum a ajuns în punctul de începere, după ce acționarii (majoritar este statul român) au aprobat finanțarea pentru acest proiect care se va întinde pe aproape un deceniu.

Transgaz planifică să mai construiască o conductă de gaze în Moldova

Documentul conține și proiecte ce urmează a fi dezvoltate pe interconexiunea gazieră între România și Republica Moldova.

Astfel, se prevede extinderea interconectorului Iași–Ungheni–Chișinău (Faza II). La fel, este planificată construcția rețelei de transport gaze naturale cu diamterul DN 500 pe segmentul Ungheni–Bălți, cu conectarea în rețeaua de transport din nordul Republicii Moldova „Ananiev-Cernăuți-Bogorodiceni”, ce duce la depozitul de gaze Bogorodiceni din Ucraina.

Advertisement

De notat că, anterior, Moldovatransgaz a construit o conductă Bălți-Ungheni, ce asigură și conexiunea cu gazoductul magistral Ananiev-Cernăuți-Bogorodiceni, respectiv ar fi logică folosirea în comun a acesteia.

Planul prevede și construcția stației de comprimare a gazelor naturale, amplasată în raionul Ungheni. Transgaz nu menționează valoarea investițiilor planificate în aceste obiective și perioada lor de realizare.

Vor fi finalizate proiectele ce asigura presiunea necesară în conducte

În același program este specificat câ în 2021 va fi finalizată realizarea unei investiții, de 174 milioane euro, în construcția conductelor de transport gaze naturale Onești–Gherăești și Gherăești–Lețcani, dar și a stațiilor de comprimare Onești și Gherăești.

„Prin realizarea acestui proiect, va putea fi asigurată presiunea necesară și capacitatea de transport gaze naturale de 1,5 mld. mc/an în punctul de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale ale României și Republicii Moldova”, se mai precizează în document.

Amintim că Transgaz deține două subsidiare în Republica Moldova - Eurotransgaz și Vestmoldtransgaz - și a realizat și finalizat în august 2020 interconectorul Iași-Ungheni-Chișinău, care încă nu este folosit pentru transportul și furnizarea de gaze.Oportunitati