A fost ridicat sechestrul de pe milioanele altei persoane notorii din anturajul lui Plahotniuc

shadow
Miercuri, 27.01.2021 05:41   3764
La începutul acestui an, a fost ridicat și sechestrul pus pe câteva milioane de lei, deținuți pe un cont la Victoriabank de Christos Konstantinou, una dintre persoanele cheie în rețeaua de firme și persoane apropiate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Pe 12 ianuarie 2021, un complet de judecători ai Curții de Apel Chișinău, în frunte cu Anatolie Pahopol, a admis apelul declarat de avocații Sorin Tighinean și Sergiu Bivol, în interesele lui Christos Konstantinou și a casat hotărârea judecătoriei Chișinău (sediul Centru) din 20 iulie 2020, emisă în cauza civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Christos Konstantinou împotriva Procuraturii Anticorupție privind ridicarea sechestrului asupra mijloacelor bănești și compensarea cheltuielilor de judecată.

Cine este Christos Konstantinou

Totodată, a fost emisă o nouă hotărâre prin care se admite cererea de chemare în judecată depusă de Christos Konstantinou împotriva Procuraturii Anticorupție privind ridicarea sechestrului asupra mijloacelor bănești și compensarea cheltuielilor de judecată. 

Advertisement

 

„Se ridică sechestrul aplicat în cadrul urmăririi penale în cauza nr.2019978205, prin ordonanța procurorului din cadrul Procuraturii Anticorupție din 08 octombrie 2019, asupra mijloacelor bănești în sumă de ***** Euro de pe contul bancar *****, deținut de persoana fizică ***** la BC ”Victoriabank” SA. Decizia este definitivă și irevocabilă de la pronunțare”, potrivit verdictului emis de instanță.

Christos Konstantinou este unul din șefii firmei C. Argyrou & Associates din Cipru, care prestează servicii de consultanță pentru oameni bogați și influenți din spațiul postsovietic, inclusiv Republica Moldova.

Acesta a apărut și în fotografii cu deputatul Vladimir Andronachi, considerat unul dintre oamenii cei mai apropiați de Plahotniuc.

Sechestru pe banii lui Plahotniuc și a lui Konstantinou

Christos Konstantinou a ajuns să fie vizat de ancheta Procuraturii Anticorupție abia la finele anului 2019, în cauza penală 2019978205 pornită „în baza indicilor infracțiunii prevăzute de art.243, alin.(3), lit.b) din Codul penal”, spălarea banilor în proporții deosebit de mari, beneficiar fiind Vladimir Plahotniuc, care are și statutul de învinuit.

În acest dosar, în octombrie 2019, au fost puse sechestre pe capitalul social al General Media Group corp (96 milioane lei), Radio Media Group – circa 40 milioane lei, dar și pe 10,8 milioane lei deținute pe un cont la Victoriabank de firma GMG Production.

Tot atunci a fost aplicat sechestrul și pe banii din contul de la Victoriabank deținut de Christos Konstantinou. Informația despre câți bani erau acolo este ascunsă de instanță, dar potrivit unor surse ar fi vorba de câteva sute de mii de euro.

Suspectat că a primit bani din frauda bancară

Potrivit procurorilor, banii au fost transferați lui Christos Konstantinou de către compania Introstyle Solutions LTD cu destinația „servicii de consultație”. Introstyle Solutions LTD este unic asociat la firma Radio Media Group, care anterior se numea Ştiri Media TV, și care din 2012, timp de câțiva ani, a fost proprietara Publika TV.

În ordonanța procurorilor se menționează că, în 2014, Longford Partners Ltd (o altă firmă a cărei beneficiar ar fi Plahotniuc) a transferat 4.200.000 dolari companiei Introstyle Solution Ltd.

„La fel, în perioada 10.02.2014-22.10.2015, Introstyle Solution Ltd a recepționat mijloace de la Rowallan Overseas SA și apoi a transferat suma de 560.000 USD și 1.786.734 euro persoanelor fizice și juridice: SRL Știri Media TV (actualmente SRL Radio Media Group), SRL Tehnomet Grup și Konstantinou Christos (cetățean al Ciprului)”.

Potrivit procurorilor, banii intrați pe conturile acestora, ar proveni din frauda bancară, inclusiv din credite bancare acordate în perioada anilor 2013 – 2014, de către Unibank, Banca Socială și Banca de Economii societăților din grupul Şor.

Avocații au argumentat că „avînd în vedere că compania ,,Introstyle Solutions” LTD, care este vizată în cauza penală pe art.243 alin.(3) lit.b) Cod penal, a transferat lui Christos Konstantinou suma de ***** euro cu titlu oneros pentru acordarea serviciilor de consultanță, iar acesta din urmă nu a știut și nici nu putea sau trebuia să știe despre originea acestor mijloace bănești, procurorul în mod legal nu putea să aplice sechestru fără a motiva și proba acest fapt.”

Din decizia primei instanțe, rezultă că avocații au prezentat și invocat mai multe informații care ar demonstra că Christos Konstantinou este „o persoană notorie”. Astfel, a fost menționat contractul de asistență încheiat cu Sberbank Rosii, cea mai mare bancă din Federația Rusă.

În plus, ei au subliniat faptul că „mijloacele financiare, asupra cărora a fost aplicat sechestru, au fost transferate la contul bancar al d-lui Christos Konstantinou încă la data de 22.10.2015, iar o parte din mijloacele financiare încă sunt pe acest cont la moment”.

„Dacă banii ar fi fost obiectul unei activități de spălare de bani sau dacă reclamantul ar fi cunoscut despre caracterul pretins ilicit al acestor mijloace financiare, ori dacă reclamantul ar fi avut dubii despre proveniența banilor și bănuiala provenienței acestora din activități ilicite, ar fi raportat imediat autorităților, or în caz contrar ar fi extras suma integral, imediat după recepționarea banilor pe cont”, au argumentat avocații potrivit deciziei primei instanțe.Oportunitati