Director Executiv Kaufland Moldova: Începem 2021 cu lansarea magazinelor din Ungheni și Comrat

shadow
Miercuri, 20.01.2021 11:53   7750
În anul 2020 Kaufland și-a continuat investițiile în Republica Moldova, deschizând un nou magazin la Bălți, chiar dacă pandemia a necesitat schimbări radicale în strategia de dezvoltare și investiții în măsuri de protecție și prevenție, în condițiile pandemiei de Covid-19, spune într-un interviu pentru Mold-Street.com Dona Răpciugă, Director Executiv Kaufland Moldova.

Potrivit managerului planurile de dezvoltare a Kaufland Moldova vor continua și în 2021 să fie implementate și în curând va fi anunțată lansarea magazinelor în Ungheni și Comrat.

Mold-Street.com: Kaufland a deschis în septembrie 2019 și septembrie 2020 primele trei magazine în Republica Moldova. Care sunt primele rezultate ale activității magazinelor și sunt ele pe măsura așteptărilor?

Dona Răpciugă: Kaufland înseamnă mai mult decât magazine, pentru că, în afară de gama variată de produse, calitate, prospețime și prețuri atractive, ne străduim să construim o adevărată infrastructură socială, să oferim cetățenilor alternative durabile de mediu, să ne implicăm în proiecte de responsabilitate socială, făcând prin toate acestea lumea din jur mai sustenabilă.

După lansarea cu succes în 2019 a primelor magazine Kaufland în Republica Moldova, anul 2020 s-a făcut resimțit prin noi provocări, care au impus necesitatea regândirii și adaptării imediate a strategiei de retail. Acest an a fost unul cu semnificații majore pentru business-uri din toată lumea, dar în același timp și o lecție prețioasă, care ne-a demonstrat, că succesul și siguranța unei companii depinde de rapiditatea cu care aceasta reacționează la orice situație imprevizibilă.

Putem spune, cu siguranță, că după primul an de activitate, am câștigat încrederea și aprecierea clienților.

Pentru acest lucru am fost răsplătiți cu premii și distincții în cadrul concursului „Marca Comercială a anului 2019”, organizat de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Kaufland Moldova a obținut premiul mare - Mercuriul de Aur, în cadrul nominalizării „Marca comercială responsabilă social” și „Contribuție importantă în dezvoltarea durabilă”.

De asemenea, compania a fost premiată cu cea mai importantă distincție în cadrul nominalizării „Debutul Anului” - Mercuriul de Cristal. A obținut medalia de aur la nominalizarea „Indicatorilor economici și financiari” și diplomă la categoria „Implementarea standardelor de integritate în sectorul privat”.

Advertisement

În iulie 2020, am lansat aplicația Kaufland Card, iar în septembrie, am sărbătorit un an de mâncare bună - oferindu-le clienților o experiență nouă și plăcută de cumpărături, dar și o serie de promoții speciale.

Încă la început de pandemie am fost alături de eroii din linia întâi și ne-am implicat activ în proiecte sociale, contribuind la dezvoltarea comunității în care ne desfășurăm activitatea. Tot în 2020, am marcat primul an de Kaufland în Republica Moldova cu deschiderea celui de al treilea magazin și primul în nordul țării, în orașul Bălți.

Deși, toți trecem printr-o perioadă plină de provocări, compania și-a continuat planurile sale de dezvoltare în Republica Moldova.

Pentru 2021, ne continuăm planurile de deschidere și în curând anunțăm lansarea magazinelor în Ungheni și Comrat.

Suntem într-o continuă dezvoltare. În anul financiar 2019, investițiile companiei în Republica Moldova depășesc cifra de 57.000.000 EUR, iar taxele și impozitele achitate la stat au fost de peste 7.000.000 EUR.

În 2020, compania Kaufland, atât în Republica Moldova, cât și în țările unde este prezentă, a făcut bilanțul nu atât financiar, cât, în special, social. Un bilanț de empatie, implicare, ajutor și siguranță, atât a angajaților, cât și a clienților.

Ce factori au influențat rezultatele?

Ca și în orice companie, angajații sunt motorul care garantează buna funcționare a unei afaceri. Oamenii profesioniști sunt un element cheie, fără de care, Kaufland nu ar fi înregistrat rezultate și succese pe piața din Republica Moldova.

De fapt, totul pornește de la atitudine, iar noi ne raportăm la echipa noastră ca la o familie, în care fiecare își pune în valoare cele mai bune abilități și în care fiecare primește oportunitatea de a-și dezvolta potențialul.

În același timp, în calitate de companie internațională, noi înțelegem responsabilitatea pentru rolul pe care îl avem nu doar în business, ci și în societate. Și aici vorbim despre impactul pe care îl avem în viețile clienților, partenerilor, angajaților și furnizorilor noștri.

Astfel, rezultatele noastre nu ar fi fost atât de frumoase, dacă nu am fi lucrat continuu, ca să creăm o coeziune între fiecare membru a marii familii Kaufland din Republica Moldova.

Ce impact a avut criza provocată de pandemia de COVID-19 și măsurile restrictive impuse de autorități asupra vânzărilor companiei?

Am început anul 2020 cu mult entuziasm, aveam multe proiecte, în special din zona de responsabilitate socială care trebuiau să prindă contur. Însă, în contextul pandemiei a trebuit să ne adaptăm. Desigur, nu am renunțat la tot ce ne-am planificat, ci ne-am adaptat imediat strategia noastră la noua realitate.

În activitatea zilnică, noi suntem obișnuiți cu un ritm intens și dinamic, cu toate acestea, a fost necesar să modificăm unele procese interne de lucru și să le aliniem într-o strategie la 360 de grade pentru toată compania.

Pentru noi, cuvântul anului 2020 a fost „siguranță”. Încă de la început am înțeles cât de important este rolul companiei în aceste vremuri grele pentru clienții, angajații și furnizorii noștri. Am acționat imediat, pregătind soluții pentru mai multe scenarii posibile. În astfel de situații, rapiditatea și adaptarea în timp real nu doar că face diferența, dar, uneori, chiar poate salva vieți.

De la începutul pandemiei și până în prezent, Kaufland Moldova a investit peste 5.000.000 MDL în implementarea măsurilor de protecție și prevenție în magazine și biroul central. Ba mai mult, am răspuns prompt la apelul autorităților și ne-am alăturat campaniilor de informare și comunicare pe care le-a implementat statul, pentru a responsabiliza și informa cetățenii despre pericolul infectării cu COVID-19. Oportunitati