Detalii din pactul secret între Google și Facebook

shadow
Marţi, 19.01.2021 08:40   284
Companiile Facebook și Google ar trebui să fie concurenți pe piața publicității, însă în realitate ei sunt parteneri. Mai mult: cei doi au încheiat un acord confidențial care marginalizează partenerii, potrivit documentelor obținute de mass media.

Mark Zuckerberg a anunțat, în 2017, că echipa sa a testat o nouă modalitate de a vinde publicitate online, care ar atenta la supremația motorului de căutare creat de Sergey Brin și Larry Page, însă în mai puțin de doi ani cei doi giganți au încheiat un pact secret care prevede o colaborare ce i-ar dezavantaja pe alți concurenți pentru reclama digitală, scrie New York Times

Clauze confidențiale

Dovada acestui fapt se conține în dosarul anti-trust, instrumentat în prezent de procurorii din 10 state ale SUA împotriva companiei Alphabet, mai exact - versiunea ne-redactată a plângerii, care face referință la clauze confidențiale. 

Reprezentanții a 6 din cele peste 20 de firme de publicitate care au contracte cu Google au declarat jurnaliștilor că Facebook a obținut condiții mult mai generoase și a fost favorizat la licitarea ofertelor de rulare a publicității. 

Drept răspuns la aceste acuzații, Google a subliniat că autorii plângerii au interpretat greșit acordul cu Facebook și că „nu există tratări diferite” ale partenerilor din industrie. La rândul său, Facebook a anunțat că în realitate acordul cu Google a fost unul „benefic” atât pentru producătorii de conținut, cât și mediul concurențial.

New York Times a scris anterior că Departamentul Justiției investiga și o înțelegere dintre Google și Apple, potrivit căreia ultimul urma să seteze Google ca motor de căutare preselectat în telefoanele iPhone și alte dispozitive. 

Alegeri dificile 

Acordul secret între Google și Facebook se referă la un segment al pieței numit „publicitate programatică”, care este pe trend de creștere. 

Vânzarea și cumpărarea automatizată de spațiu publicitar constituie în prezent peste 60% din totalul de tranzacții.

Advertisement

În milisecundele din momentul când un utilizator apasă pe un link web și pagina de destinație se încarcă ofertele pentru spațiul disponibil sunt plasate pe platforme speciale (marketplace), iar suma câștigătoare este transmisă către serverul de publicitate al platformei câștigătoare. Deoarece atât platforma cât și serverul Google sunt dominante, ofertanții de publicitate sunt direcționați către platforma celui din urmă. 

Război pentru metode de licitare

Cu scopul de a reduce dependența de Google, dezvoltatorii au instituit metoda numită „header bidding”, în traducere - „licitarea antetului”. Metoda respectivă a permis site-urilor de știri să solicite oferte de la multiple platforme simultan, obținând, datorită concurenței, prețuri mai bune pentru autorii de conținut. Către anul 2016 tehnologia dată a fost adoptată de peste 70% de situri. 

Pentru a nu pierde veniturile, Google a dezvoltat o tehnologie alternativă de licitare - Open Bidding - care permite unei „alianțe de platforme” să concureze cu ofertele Google, în schimbul unei taxe percepute de la fiecare ofertă câștigătoare. 

Facebook, care este unul dintre cei mai mari cumpărători de publicitate în internet, a aderat la rândul său la metoda ”header bidding”, trezindu-se astfel cu Google în calitate de oponent. În aceste circumstanțe, Brin și Page i-au făcut lui Zuckerberg o ofertă care lăsa posibile trei soluții: cheltuieli de miliarde de dolari pentru a concura cu Google (fără garanții de succes), un parteneriat în condiții preferențiale (cu câștiguri garantate), sau abandonarea afacerii în domeniul publicității. 

Licitații trucate

După ce Facebook a ales colaborarea, el a obținut, printre altele, un avantaj de 300 de milisecunde pentru a licita, în timp ce concurenții din aceiași alianță de platforme aveau la dispoziție maxim 160 de milisecunde. 

Alte clauze scandaloase se referă la cota fixă de câștiguri garantate pentru Facebook la licitațiile organizate de Google și accesul direct la informațiile de facturare ale site-urilor-gazde de publicitate. 

Ambele companii sunt în prezent ținte ale unor procese judiciare atât în SUA cât și Uniunea Europeană, riscând amenzi usturătoare și chiar dezmembrarea pentru practici anti-concurențiale și poziție dominantă pe piață. 

Google și Facebook controlează mai mult de jumătate din piața internațională de publicitate digitală.Oportunitati