Schimbări radicale în registrul companiilor din Cipru: Va fi creat registrul proprietarilor efectivi

shadow
Luni, 18.01.2021 06:29   1350
Din 18 ianuarie 2021, în Cipru începe procesul de creare a registrului proprietarilor/beneficiarilor efectivi ai companiilor, trusturilor, fondurilor și altor entități cipriote. Măsura va afecta și proprietarii unor companii din Moldova, cu capital din Cipru.

De aceasta se va ocupa Registratorul Companiilor ca autoritate competentă pentru menținerea registrului comercial, potrivit unei decizii a Consiliului de Miniștri din Cipru.

Termen de 6 luni pentru a raporta cine sunt beneficiarii efectivi

Companiile, trusturile și alte persoane juridice au la dispoziție șase luni, de la 18 ianuarie 2021 până la 19 iulie 2021, pentru a colecta informații despre proprietatea efectivă și a le raporta registratorului companiilor. O platformă temporară a fost dezvoltată în acest scop.

Astfel, Cipru pune în funcțiune registrul său central de proprietate efectivă, finalizând transpunerea celei de-a patra directive a UE privind combaterea spălării banilor din 2015 (4-AMLD).

Proprietarii beneficiari ai companiilor sunt definiți ca fiind persoane fizice cu o proprietate directă sau indirectă de 25% a acțiunilor sau a drepturilor de vot, cu excepția companiilor cotate la bursă.

Advertisement

Pentru trusturi, beneficiarii efectivi sunt fondatorul, administratorii, protectorul, beneficiarii și potențialii beneficiari sau orice altă persoană fizică care exercită controlul final asupra trustului.

Publicul nu va avea deocamdată acces la registru

Deoarece registrul este implementat în conformitate cu cea de-a patra directivă a UE (4-AMLD), și nu cu a cincea directivă UE (5-AMLD), acesta nu va fi disponibil publicului. Potrivit portalurilor specializate, este puțin probabil ca această situație să se schimbe până la sfârșitul anului 2021.

Accesul va fi limitat la autoritățile competente, cum ar fi fiscul, vama și poliția. Totuși, în cele din urmă, va deveni accesibil oricărei persoane sau organizații care poate demonstra un interes legitim, așa cum este stabilit în 5-AMLD.

Cu toate acestea, în conformitate cu legile de combatere a spălării banilor din Cipru, implementarea jurisdicției va restricționa „interesul legitim” la înlăturarea activităților de spălare a banilor și a infracțiunilor conexe, se arată într-o analiză a firmei cipriote de avocatură Antoniou McCollum.

De notat că oamenii de afaceri din Moldova, care au interese în Cipru, cunoșteau încă la mijlocul anului trecut despre faptul că Cipru va crea acest registru al beneficiarilor efectivi și ca mai apoi acesta să fie accesibil publicului. 

Menționăm că Cipru este în prezent cel mai mare investitor străin în Republica Moldova. Companii înregistrate în această țară, în spatele cărora se află investitori/cetățeni din alte state, dețin cote în cele mai mari bănci și companii din Republica Moldova.

Tot prin companii din Cipru a gestionat o parte din imperiul său și fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc.Oportunitati