Top 10 cele mai solicitate vaccinuri anticovid

shadow
Duminică, 17.01.2021 07:58   718
Până la finele acestei săptămâni au fost rezervate circa 8,33 miliarde de doze de vaccin anticovid prin intermediul contractelor semnate cu marile companii farmaceutice, arată date publicate de agenția Bloomberg.

Cantitatea contractată ar fi suficientă pentru a vaccina mai mult de jumătate din populația planetei (majoritatea vaccinurilor folosesc două doze).

Totuși, țările bogate au rezervat din timp cantități uriașe de doze, iar condițiile de transportare și păstrare vor îngreuna accesul la vaccinare al zonelor defavorizate. În consecință, unele țări ar putea fi nevoite să aștepte până în 2022 sau mai târziu pentru a lansa programele de imunizare pe scară largă.

Contracte pentru 3 miliarde de doze de vaccin AstraZeneca 

În total, Bloomberg a identificat peste 90 de acorduri, dar în condițiile în care nu fiecare vaccin funcționează sigur, au fost eliminate cele care au eșuat în studiile clinice.

Astfel, cele mai multe doze contractate/rezervate are grupul britanico-suedez AstraZeneca, cu acorduri de pre-cumpărare a circa 2,95 miliarde de doze care ar acoperi 1,48 miliarde de persoane - de două ori mai mult decât oricare alt concurent. Cele mai multe doze a rezervat India – un miliard, urmat de Covax, un consorțiu susținut de Organizația Mondială a Sănătății pentru a asigura o distribuție echitabilă a vaccinurilor, UE – 300 milioane, SUA – 300 milioane și China – 200 milioane.

 

Pe locul doi se află Novavax, o companie americană de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati