Proprietarul firmei ce a concesionat 40% din teritoriul Moldovei, noul aliat al kazahilor

shadow
Sâmbătă, 16.01.2021 07:08   4992
Pe 4 ianuarie 2021, Guvernul kazah a anunțat că în litigiul dintre Kazahstan și Anatolie Stati și părțile (fiul său Gabriel Stati și rețeaua de companii pe care le controlează) a apărut un nou jucător, de această dată aliat al kazahilor.

E vorba de compania Outrider Management LLC din California, care pe 31 decembrie 2020 s-a alăturat procesului pendent la New York, inițiat de Kazahstan împotriva finanțatorului din New York, Daniel Chapman și grupului de companii Argentem Creek pe care îl deține și îl controlează (grupul Chapman).

Grupul Chapman și Stati

„Procesul urmărește scopul să-l atragă la răspundere pe Chapman pentru conspirarea, asistarea și instigarea la frauda sistematică comisă de Anatolie Stati, fiul său Gabriel Stati și rețeaua companiilor pe care le controlează (Stati și părțile). Această fraudă a afectat mai multe părți, inclusiv Kazahstanul și Outrider”, susține ministerul kazah al Justiției.

Citiți și:

Guvernul Filip a concesionat circa 40% din teritoriul Moldovei unui offshore

Outrider este un fost investitor în companiile lui Stati. Astfel, în 2009 Outrider a cumpărat obligații emise de Tristan Oil Ltd (Tristan), o entitate cu scop special din Insulele Virgine Britanice, deținută de Anatolie Stati. Chapman împreună cu compania sa Argentem Creek a fost, de asemenea, unul dintre cei mai mari deținători de obligații emise de Tristan Oil în valoare de circa 530 milioane de dolari în anii 2006-2009.

Obligațiunile au fost garantate prin garanții și gajuri de acțiuni ale companiilor Tolkynneftegaz LLP și Kazpolmunay LLP din Kazahstan, controlate de Stati și care gestionau zăcămintele de petrol și gaze luate în concesiune, și care ulterior în 2010 au fost confiscate de guvernul kazah.

Advertisement

Outrider și Frontera Resources

Dar să revenim la Outrider Management, o firmă din California, care este noul jucător în războiul judiciar dintre Kazahstan și Stati & părțile.

Astfel, aceasta are și alte conexiuni cu Republica Moldova. Pe 13 octombrie 2020, Outrider Management a emis un comunicat în care anunță că este de fapt cel mai mare acționar al Frontera Resources, de la care are de recuperat circa 35 milioane de dolari.

În această calitate, Outrider Management i-a cerut premierului Georgiei, Giorgi Gakharia, să îi acorde licența de producere a petrolului și gazului din blocul 12 din bazinul Karu.

Potrivit Outrider, aceasta ar permite Georgiei să obțină mai multă valoare din teren și să-i permită acesteia să își recupereze investiția în compania cu probleme, care deține în prezent licența.

Georgia a dat anterior în judecată Frontera pentru încălcarea contractului și a obținut o decizie favorabilă a unei instanțe internaționale de arbitraj din Olanda, în aprilie 2020. Totuși după intervenția unor influenți politicieni din SUA, Georgia ar fi renunțat să-și revendice drepturile de foraj și a încheiat un contract cu Frontera.

Pe de altă parte, și Frontera Resources a emis un comunicat în care susține că declarația emisă de Outrider este una falsă, „destinată să aducă daune lui Frontera și acționarilor săi și se ridică la o ingerință flagrantă delictuală”.

„În consecință, Frontera a luat măsuri ca răspuns la acest comportament neadecvat și prădător”, se arată în comunicatul firmei cu sediul în Texas, dar înregistrată în offshorul Cayman.

4 ani de concesiune și nicio investiție

Amintim că acum patru ani, Guvernul Filip, reprezentat de ministrul Mediului Valeriu Munteanu, a concesionat circa 40% din teritoriul Moldovei acestui offshore.

În temeiul acestuia, Frontera are „dreptul exclusiv de a explora pentru, producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi dintr-o zonă care cuprinde aproximativ 3 milioane de acri (circa 12.000 kilometri pătrați n.r.) situate în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldovei”.

Cele 12.000 de kilometri pătrați reprezintă circa 40% din teritoriul Republicii Moldova.

„Compania americană va explora hidrocarburile din sudul Republicii Moldova și va investi peste șase milioane de dolari în următorii 5 ani, cu potențial de creștere la 50-100 milioane, în caz de succes. Totodată, investitorul va crea aproximativ 300 de locuri de muncă”, potrivit unui comunicat al Guvernului Filip.

Au trecut patru ani, dar nici urmă de investiții, iar executarea contractului este suspendată, potrivit datelor oficiale.Oportunitati