Cea mai mare piață ilegală DarkNet avea serverele în Moldova și Ucraina

shadow
Marţi, 12.01.2021 21:40   930
Cel mai mare site de vânzare de droguri, acte contrafăcute și monedă falsă, găzduit de DarkNet, a fost dezmembrat, iar presupusul său administrator - arestat, a comunicat marți, 12 ianuarie, procuratura din orașul german Koblenz, citată de dw.com.

Procurorii germani din orașele Koblenz și Oldenburg au declarat că bărbatul reținut, despre care se crede că este operatorul pieței numite DarkMarket, este un cetățean australian în vârstă de 34 de ani.

Peste 20 de servere în Republica Moldova și Ucraina 

Platforma a fost dezmembrată luni, după oprirea serverelor. Totodată, în  comunicatul procuraturii germane se precizează că "mai mult de 20 de servere din Republica Moldova și Ucraina" au fost confiscate.

Parchetul german a condus investigații timp de mai multe luni împreună cu serviciul central de anchete penale din Oldenburg, iar la anchetă au contribuit și agenți americani de la FBI, divizia antdrog DEA și autoriitatea fiscală IRS din SUA.

Advertisement

Au contribuit la anchetă și polițiști din Australia, Marea Britanie, Danemarca, Elveția, Ucraina și Republica Moldova, Europol jucând un „rol de coordonare”.

Cea mai mare piață din lume de pe DarkNet

Potrivit anchetatorilor, DarkMarket era, "fără îndoială, cea mai mare piață din lume de pe DarkNet, cu aproape 500.000 de utilizatori și peste 2.400 de vânzători".

În total, cel puțin 320.000 de tranzacții au fost efectuate pe platformă, cu criptomonedele Bitcoin și Monero, iar suma totală s-ar putea ridica la 140 milioane de euro.

DarkMarket era utilizat în principal pentru vânzarea de droguri de toate tipurile, dar pe platformă se mai găseau la vânzare "monede false, date de cărți de credit furate sau falsificate, cartele SIM anonime sau viruși informatici", precizează parchetul german.

Datele confiscate vor permite deschiderea unor piste de anchete spre cei care revindeau, spre moderatori și clienți ai platformei, susțin autoritățile.

Deocamdată, autoritățile de la Chișinău nu au oferit detalii despre contribuția la această operațiune de proporții. 

Aceasta nu este prima operațiune de acest tip pentru autoritățile germane, care au găsit și alți operatori de platforme ilegale pe teritoriul german în ultimii ani. În 2019, procurorii Koblenz au anunțat descoperirea serverelor darknet, găzduite de un fost buncăr NATO într-un oraș german.Oportunitati