Probleme majore pentru grupul Qiwi, cu activități pe piața nebancară din Moldova

shadow
Marţi, 12.01.2021 10:07   1254
În Statele Unite deținători de hârtii de valoare au inițiat un proces împotriva grupului Qiwi plc din Cipru, ca urmare a faptului că grupul ar fi făcut declarații false și/sau înșelătoare și/sau nu a dezvăluit că sistemul de control intern al Qiwi legat de raportarea și păstrarea evidenței a fost ineficient.

Menționăm că grupul Qiwi este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de plătă și transferuri online din Rusia și spațiul CSI, inclusiv Republica Moldova.

Amendă de la Banca Centrală a Rusiei și restricții la efectuarea plăților

Problemele au apărut în decembrie 2020, după ce Banca centrală a Rusiei a aplicat o amendă de 11 milioane de ruble (circa 150.000 de dolari) Qiwi Bank pentru încălcări și deficiențe, legate în primul rând de cerințele de raportare și evidență.

Citiți și:

Amendă de 50.000 pentru un prestator de servicii de plată nebancar. Cine sunt jucătorii de pe piață

Încălcările au fost identificate de banca centrală în timpul unui audit programat al creditorului pentru perioada iulie 2018 - septembrie 2020.

Autoritatea de reglementare a impus, de asemenea, o serie de restricții asupra Qiwi Bank, începând cu 7 decembrie, inclusiv suspendarea sau limitarea majorității tipurilor de plăți către comercianții străini și transferuri de bani către carduri preplătite din conturi corporative.

Advertisement

Compania-mamă din Cipru, Qiwi plc a susținut, însă, că restricțiile impuse nu sunt determinate, în primul rând, de o reevaluare a abordării generale a băncii centrale în ceea ce privește interpretarea regulamentului aplicabil privind plățile electronice și tendințele generale către un control sporit în domeniul spațiului cibernetic și al plăților transfrontaliere și nicidecum de anumite deficiențe identificate.

Investitorii susțin că au fost induși în eroare de cei de la Qiwi

Anunțul privind sancționarea Qiwi Bank în Rusia a dus la prăbușirea cu circa 20%, pe 10 decembrie 2020, a cotațiilor hârtiilor de valoare ale Qiwi, la bursa Nasdaq din New York. Doar într-o zi capitalizarea companiei a scăzut cu circa 170 milioane de dolari: de la 852 milioane la 681 milioane de dolari.

În consecință, investitorii americani s-au adresat în instanțe cu cereri de plată a daunelor, cauzate de faptul că operatorul rus ar fi făcut declarații false și/sau înșelătoare și/sau nu au dezvăluit că sistemul de control intern ale Qiwi legat de raportarea și păstrarea evidenței a fost ineficient. 

Pe de altă parte, grupul Qiwi susține că sancțiunile nu vor afecta rezultatul final anual pentru 2020.

Menționăm că sistemul Qiwi include Qiwi Bank din Rusia, sistemele de plată Contact și Rapida, portofelul Qiwi, o rețea de terminale de plată, Tochka Bank, Rocketbank Service, Qiwi Blockchain Technologies (o companie de tehnologie specializată în dezvoltarea de soluții blockchain) etc. Principalul domeniu de activitate sunt plățile și transferurile online.

Grupul Qiwi este controlat de un grup de oameni de afaceri din Rusia (Serghei Solonin, Alexei Grishin și Boris Kim).

În Republica Moldova, Qiwi din Rusia deține 51% din capitalul Qiwi-M SRL (fosta OSMP-M SRL), care este un prestator de servicii de plată nebancar.  Banca Națională deocamdată nu a comentat informațiile.

 


Oportunitati