Moldova a contractat doar 5% de doze de vaccin anti-COVID. Țările cu cei mai mulți vaccinați [SONDAJ]

shadow
Joi, 07.01.2021 12:38   934
Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie a început în mod oficial de aproximativ o lună, fiind administrate până acum circa 16 milioane de doze în 37de țări, potrivit datelor colectate de Bloomberg.

În Statele Unite, țara cu cel mai mare număr de decese provocate de COVID-19, procesele de vaccinare au început de pe 14 decembrie cu lucrătorii medicali, fiind vaccinați până acum circa 5,48 milioane de oameni.

Statul american își propune să distribuie 20 de milioane de doze ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna la începutul lunii ianuarie, iar totalul ajunge până acum la 17,3 milioane. Ambele vaccinuri trebuie să fie administrate în două doze la un interval de câteva săptămâni.

Marea Britanie a aprobat și vaccinul creat de AstraZeneca și Universitatea Oxford pe 30 decembrie 2020, iau autoritățile din China își propun să vaccineze 50 de milioane de cetățeni până la începutul lunii februarie.

Top 20 de țări unde s-au vaccinat anti-COVID cei mai mulți oameni

Sursa: bloomberg.com

Israelul este țara cu cel mai mare procent de administrare 

Israelul este, însă, țara cu cel mai mare procent de administrare – 16,46% din populație, adică 1,49 milioane de doze.

Advertisement

Contracte pentru 8,25 miliarde doze de vaccin

Disperate ca să scape mai rapid de cea mai gravă pandemie dintr-un secol, statele au rezervat 8,25 de miliarde de doze prin intermediul contractelor semnate cu marile companii farmaceutice, suficient pentru a vaccina jumătate din populația planetei (majoritatea vaccinurilor folosesc două doze).

Totuși, țările bogate au rezervat din timp cantități uriașe de doze, iar condițiile de transportare și păstrare vor îngreuna accesul la vaccinare al zonelor defavorizate. Unele țări ar putea fi nevoite să aștepte până în 2022 sau mai târziu pentru a lansa programele de imunizare pe sacră largă.

Canada, Regatul Unit și Noua Zeelandă au încheiat contracte care ar acoperi 303,5%, 294,7% și, respectiv, 246,8% din populație. La polul opus, majoritatea țărilor din Africa au obținut acorduri pentru un număr de doze care ar imuniza doar 5% din totalul cetățenilor.

Moldova are contractate doze doar pentru 5% din populație

Potrivit Bloomberg, Republica Moldova poate imuniza doar 5% din populație, fiind asigurate contracte pentru doze suficiente pentru doar 134.000 de oameni.

Menționăm că în timpul vizitei la Chișinău, președintele român Klaus Iohannis a anunțat că România va acorda Republicii Moldova un ajutor ce va include până la 200.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus.

O cotă de 5% de doze de vaccin are și Ucraina, în schimb România poate imuniza 183,5% din populație (același nivel este practic pentru toate statele UE), fiind acoperiți în teorie peste 35 de milioane de oameni.

De notat că zeci de țări vor primi vaccinuri prin Covax, un consorțiu susținut de Organizația Mondială a Sănătății pentru a asigura o distribuție echitabilă a vaccinurilor. Un acord intermediat de miliardarul mexican Carlos Slim va livra vaccinuri ieftine în toată America Latină.

India, care are acorduri pentru fabricarea a 2,2 miliarde de doze, intenționează să trimită vaccinuri în alte țări din regiunea sa. În total, Bloomberg a identificat peste 90 de acorduri pentru procurarea și ditribuirea de vaccinuri anti-COVID.Oportunitati