Amendă de 50.000 pentru un prestator de servicii de plată nebancar. Cine sunt jucătorii de pe piață

shadow
Joi, 07.01.2021 06:08   2042
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis sancționarea cu amendă a unui prestator de servicii de plată nebancar.

Sancționarea a fost dispusă pentru încălcarea unor prevederi ale Legii cu privire la serviciile de plată și moneda electronică, precum și a unei Hotărâri a Comitetului executiv al BNM.

Potrivit BNM, încălcările se referă la: nerespectarea unei prescripții anterioare a BNM și neinformarea BNM, în termenul stabilit de lege, cu privire la modificarea datelor din documentele prezentate la înregistrarea agenților.

Suma totală a amenzii este de 50.000 lei și va fi achitată în bugetul de stat.  Banca Națională însă nu dezvăluie numele companiei.

Registrul societăților emitente de monedă electronică include șase companii, dar în 2018 BNM a retras licența companiei Microinvest SRL, care este cea mai mare companie de microfinanțare din țara noastră. 

Prima în registru este firma Paymaster SRL (administrator Denis Lupolov), care deține licența din septembrie 2014 și care până la finele anului trecut avea ca asociat firma letonă Digital Retail SRL, iar în prezent - pe Andrey Trubitsin.

Conexiuni și scandaluri 

A doua companie din registru este Paynet Services SRL, deținută de Larisa Erarslan și administrată de Călin Greadcenco și cetățeanul turc Kazim Erarslan. Ultimul, însă, scrie pe profilul său de Linkedin că el este fondator al companiei, dar și a altor companii cu activități de acest fel.

Advertisement

Citiți și:

Un offshore specializat în IT, dintr-o regiune separatistă, va livra 31 de autobuze pentru Chișinău

Kazim Erarslan deține și firma Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din regiunea separatistă Ciprul de Nord, care a câștigat un an în urmă într-un mod scandalos contractul de circa 78 milioane lei de livrare a 31 de autobuze pentru municipiul Chișinău.

Amendată și suspendată, dar a revenit pe piață 

BPAY SRL (fosta Artosis SRL) are trei asociați: Artiom Vasiliev - 90%, deputatul Vladimir Cebotari - 9,9% și Galina  Malinovschi - 0,1% și deține rețeaua de terminale BPAY. Anterior compania s-a confruntat cu o serie de probleme, fiind sancționată de câteva ori de BNM.

De exemplu, în 2017 a fost sancționată cu o amendă de 150.000 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. În august 2018, BNM a suspendat pentru șase luni licența companiei pentru o serie de încălcări ale legislației. După ce a remediat problemele și și-a schimbat denumirea, compania a obținut reperfectarea licenței de activitate pe piață.  

Al patrulea operator pe această piață este QIWI-M SRL (fosta OSMP-M SRL), care deține rețeaua Qiwi. Aceasta are ca asociați compania rusească Qiwi cu o cotă de 51% (Закрытое акционерное общество Киви) și Grigore Grigoraș - cu 49%. Qiwi este controlată de afaceriști ruși și deține terminale de plată practic în tot spațiul postsovietic (excepție - Ucraina), dar și în România. 

Ultima companie intrată pe piață este Fintecly SRL (Chișinău), care a primit licența BNM pentru emiterea monedei electronice în februarie 2019. Aceasta are ca asociat și administrator pe Dmitrii Predius. 

Monedă electronică este valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, care este emisă la primirea fondurilor (altele decât moneda electronică), în scop de efectuare a unor operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană alta decât emitentul de monedă electronică.

 


Oportunitati