Ne așteaptă noi scumpiri la carburanți. Prețul petrolului a urcat la 54 de dolari

shadow
Miercuri, 06.01.2021 09:34   464
În primele șase zile ale lunii ianuarie 2021, prețul petrolului la bursele internaționale a crescut cu peste 5% și a urcat la circa 54 de dolari barilul (marca Brent) pe 6 ianuarie.

Ultima dată când prețul petrolului marca Brent era de 54 de dolari pentru un baril a fost în luna februarie 2020.

Scumpirea are loc în condițiile în care pe 5 ianuarie Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alți producători, reuniți într-un grup denumit OPEC+, au convenit să amâne cu o lună majorarea producția de petrol începând cu luna februarie 2021, majorarea fiind susținută în special de Rusia.

Majorarea suplimentară ar fi venit după ce, în decembrie, OPEC și aliații au convenit creșterea producție cu 500.000 de barili pe zi în luna ianuarie. 

Datele de la bursele internaționale arată că în decurs de o lună de zile cotația petrolului a oscilat în jurul nivelului de 50 de dolari pentru un baril, dar acum și-a reluat creșterea.

Majorarea prețurilor la petrol va avea ca efect o creștere și a prețului la produsele petroliere, în decurs de o lună de zile, inclusiv în Republica Moldova. 

Consiliul Concurenței estimează că scumpirile la benzină, motorină și gazul lichefiat sunt inevitabile, în condițiile în care țara noastră este un importator net de produse petroliere și este nemijlocit influențată de evoluțiile la nivel internațional.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația  

Advertisement

Oportunitati