Datoria externă brută a Moldovei a ajuns la uriașa cifră de 8 miliarde de dolari

shadow
Miercuri, 30.12.2020 09:31   2029
În nouă luni ale anului 2020, datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu peste jumătate de miliard de dolari și a totalizat 7,95 miliarde de dolari pe 30 septembrie 2020, ceea ce constituie peste 65% raportat la PIB.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, creșterea atât de semnificativă cu circa 7,2% a nivelului datoriei externe brute se datorează în special împrumuturilor contractate de către Guvern. 

Datoria de stat crește mai rapid 

Astfel, în această perioadă datoria de stat externă a crescut cu peste 300 milioane de dolari, asigurând circa 60% din creșterea datoriei externe brute. 

Advertisement

 

Pe de altă parte, datoria băncii centrale s-a diminuat cu peste 30 milioane de dolari. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, datoria externă publică și public garantată a reprezentat peste 27% din totalul datoriei externe

În același timp, și datoria externă privată negarantată s-a majorat cu aproape 2% și a trecut de 5,73 miliarde de dolari. 

Potrivit BNM, cea mai mare pondere din totalul datoriei externe revine societăților nefinanciare - 41,3%, în creștere cu peste 280 milioane de dolari, față de finele anului 2019.

Cea mai mare parte a stocului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung.

Până în anul 2023, datoria de stat va crește de două ori

Menționăm că în Cadrul bugetar pe termen mediu 2021-2023 (CBTM), Guvernul Chicu a prognozat o accentuare a creșterii datoriei de stat interne și externe, de aproape două ori în următorii 2-3 ani, care poate ajunge până la 39,6% din PIB la finele anului 2023. 

Acest fapt este explicat de Ministerul Finanțelor "prin ritmul de creștere mai mare al soldului datoriei de stat comparativ cu ritmul de creștere al PIB prognozat."

Totodată, instituția susține că "soldul datoriei de stat va fi influențat de finanțarea netă pozitivă, atât internă, cât și externă, dar și de prognoza de depreciere a monedei naționale în raport cu dolarul SUA."

Se estimează că cei mai mari creditori externi ai Guvernului, pe termen mediu, vor rămâne Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă etc. De Rusia nici pomină.



Oportunitati