Al treilea Plan de Acțiuni pentru Republica Moldova al Consiliului Europei

shadow
Marţi, 29.12.2020 08:59   532
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a aprobat, la finele lunii noiembrie 2020, noul Plan de Acțiuni pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024, ca urmare a consultărilor cu autoritățile țării noastre.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), documentul stabilește prioritățile de cooperare pentru următorii patru ani și are drept scop principal susținerea reformelor democratice și implementarea standardelor Consiliului Europei privind democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului.

Domeniu prioritar – reforma sectorului justiției

În baza Planului de acțiuni, Consiliul Europei va oferi în continuare asistență în domeniile prioritare – reforma sectorului justiției, axată pe asigurarea integrității și independenței actorilor din justiție, precum și a transparenței, responsabilizării și eficienței sectorului, reforma sistemului penal și cel al penitenciarelor, inclusiv cu privire la prevenirea torturii și a relelor tratamente, combaterea corupției și spălării banilor, libertatea întrunirilor, combaterea discriminării, crimelor și discursului de ură, alături de consolidarea independenței presei, în special cu privire la agenția de reglementare și radiodifuzorul public.

În același timp, vor continua activitățile în domeniul electoral, precum și pe dimensiunea combaterii violenței împotriva copiilor.

Un capitol aparte este dedicat măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. În aceste domenii, proiectele comune își propun să consolideze rezultatele obținute urmare a implementării planurilor de acțiuni anterioare.

Advertisement

Totodată, au fost identificate și agreate domenii la consolidarea cărora sunt necesare eforturi comune și susținere adițională din partea Consiliului Europei, printre care – asistența juridică, mediere și reconciliere în materie penală, combaterea traficului de ființe umane, drepturile sociale și drepturile omului în sectorul sanitar, administrația locală, prevenirea și combaterea violenței față de femei, dar și abordarea noilor provocări legate de pandemia COVID-19.

Acesta este al treilea plan de acțiune al Consiliului Europei pentru țară. Cele anterioare au acoperit perioadele 2013-2016 și 2017-2020. Potrivit documentului, în ciuda mai multor schimbări de guvern, autoritățile moldovene și-au reiterat cererile de sprijin din partea Consiliului Europei.

Planul de acțiune pentru Republica Moldova 2017-2020 a încorporat o listă solidă de realizări, inclusiv consolidarea instituției Avocatului Poporului (Ombudsman), condiții îmbunătățite pentru combaterea discriminării și promovarea egalității ca urmare a capacității consolidate a Consiliului privind prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității pentru a-și îndeplini mandatul în conformitate cu standardele europene și capacitatea profesională și operațională sporită a administrației electorale de a desfășura alegeri.

Restanțe la reforme

În ciuda progreselor incontestabile, rămân provocări semnificative în ceea ce privește implementarea eficientă a reformelor democratice, în special în domeniul justiției.

Planul de acțiune își propune să sprijine Republica Moldova în eforturile sale de punere în aplicare a Obiectivelor Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, în special Obiectivele 3 - Bună sănătate și bunăstare, 4 - Educație de calitate, 5 - privind egalitatea de gen, 10 - privind inegalitățile reduse, 11 - privind orașele și comunitățile durabile, și 16 - despre pace, justiție și instituții puternice.

Bugetul global al acestui plan de acțiune este estimat la 13,7 milioane euro. Deși a fost asigurată o finanțare în valoare de 2,6 milioane euro, finanțarea suplimentară este esențială pentru a pune în aplicare pe deplin acțiunile prioritare identificate pentru 2021-2024, se mai arată în Plan.

Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Europei pe 13 iulie 1995 fiind prima țară din fostul CSI care a aderat la această organizație.



Oportunitati