Rusia a extins doar pentru trei luni regimul fără taxe pentru fructele importate din Moldova

shadow
Sâmbătă, 26.12.2020 13:55   457
Guvernul Federației Ruse a luat decizia de a prelungi doar pentru trei luni pentru producătorii din Moldova regimul preferențial de export pentru mai multe categorii de mărfuri.

Despre aceasta a anunțat Igor Dodon, care se află într-o vizită la Moscova. „Salut decizia Guvernului Federației Ruse care a prelungit importul fără taxe a produselor agroalimentare din Republica Moldova”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Citiți și:

Moldova, fruntașa embargourilor impuse de Rusia

Totodată el a publicat și textul deciziei Guvernului de la Moscova. Din document rezultă că este vorba despre o nouă modificare a deciziei din 31 iulie 2014, astfel încât la importul acestor produse din Moldova produse să fie aplicată cota zero a taxei vamale, doar pe o perioadă de șase luni (1 ianuarie-30 iunie 2019). 

Din document mai rezultă că Guvernul Rusiei recomandă Ministerelor Dezvoltării Economice, Agriculturii și a celui de Externe, ca în caz de necesitate, până pe 15 martie 2021 să elaboreze măsuri pentru o eventuală extindere a termenelor de acțiune a acestor prevederi.

Advertisement

Măsurile anunțate au o conotație electorală și anterior Rusia la fel a procedat în astfel de situații pentru a favoriza anumite partide de orientare prorusească. 

Embargo ca pedeapsă pentru Acordul de Liber Schimb cu UE

Amintim că pe 31 iulie 2014, Guvernul Rusiei decis că începând cu 30 august 2014, pentru 19 categorii de mărfuri din Moldova (de la carne, legume, fructe, cereale, făină, semințe de floarea-soarelui, la bere, vin, zahăr, conserve din legume și mobilă) este aplicat același regim vamal ca și pentru țări precum România, Polonia, China, Germania, Estonia, Franța etc., ceea ce presupune plata de taxe.

Autoritățile moldovenești spuneau atunci că Rusia nu ar avea niciun motiv să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova. „Nu există niciun motiv de ordin juridic sau comercial care ar face Federația Rusă să revizuiască, într-o manieră atât de cardinală, relația cu Republica Moldova, din punct de vedere al aranjamentelor comerciale“, a declarat premierul Iurie Leancă.

Decizia guvernului rus a fost de fapt o pedeapsă pentru Republica Moldova pentru că pe 27 iunie 2014 a semnat Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu UE.

Moldova nu mai depinde de piața rusească

Anterior, în septembrie 2013, Rusia a impus restricții la exportul de vinuri din Moldova.

Aceste măsuri abuzive au avut ca efect prăbușirea exporturilor pe piața rusească și acum Rusia este abia al patrulea partener la exporturile din Moldova cu o cotă de 8-9% din total, în urma României, Germaniei și Italiei. Oportunitati