Bogdan Pleșuvescu: Vom continua politica de încurajare a tranzacțiilor digitale

shadow
Luni, 28.12.2020 13:30   1380
Victoriabank, prima bancă comercială din Republica Moldova, face bilanțul anului curent și își prezintă perspectivele pentru anul 2021. Președintele băncii Bogdan Pleșuvescu vorbește într-un interviu pentru Mold-street.com despre noile facilități oferite de Victoriabank ce țin de online banking, de la posibilitatea de a achita cumpărăturile cu smartphone-ul, la înrolarea cardurilor în ceasurile de la Garmin.

Mold-Street.com: Un an în urmă Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Republica Moldova și-a schimbat sigla și a adăugat un element nou, ce arată apartenența la Grupul Financiar Banca Transilvania. Ce impact a avut această modernizare, acest rebranding asupra instituției?

Bogdan Pleșuvescu: În 2018, Banca Transilvania, cel mai mare grup financiar din România, a devenit acționar majoritar al Victoriabank, alături de BERD și a preluat managementul băncii, iar organizația și businessul traversează un proces complex de change management și de transformare culturală. În acest sens, noul concept de brand este o schimbare naturală prin care a trebuit să treacă banca, ca să genereze și să susțină transformarea către cultura organizațională a Băncii Transilvania.

Timp de un an mai multe unități ale băncii au trecut printr-un proces de modernizare, iar lista continuă să se extindă într-un ritm rapid și sigur. A fost schimbată sigla băncii în toate agențiile și sucursalele, s-au efectuat lucrări de modernizare, care redau energia și caracterul modern al brandului și oferă un plus de confort și de accesibilitate cliențillor băncii - persoane fizice și juridice.
Vizitatorii unităților sunt deserviți de operatori universali, după principiul de ghișeu unic. Acesta presupune realizarea tuturor operațiunilor la același ghișeu, ceea ce permite deservirea calitativă și în timp util a clienților.

În medie, un proces de rebranding durează între 6 luni și un an. Procesul inițiat acum un an a fost pe măsura așteptărilor/planurilor?

Dacă rebrandingul a fost anunțat anul trecut, atunci noi am început procesul de schimbare în 2018, cu un an înainte de a-l anunța. Proiectul noii identități de brand a Victoriabank a fost realizat cu sprijinul unei echipe din România - Brandient, companie specializată în consultanță strategică privind conceptualizarea identității designului de brand. Brandient este aceeași echipă care a participat și la procesul de rebranding al Băncii Transilvania în 2016, de aceea convingerea noastră este că mergem pe drumul cel bun și în direcția corespunzătoare.

Banca a ales să sărbătorească aniversarea unui an de când a îmbrăcat haine noi prin susținerea afacerilor locale într-un mod aparte. Ne putem aștepta la alte noi schimbări?

Exact, ne-am propus să marcăm aniversarea unui nou început cu mult entuziasm, speranță și solidaritate. Am decis să fim alături și să susținem comunitatea afacerilor locale, acceptând totodată, provocarea colegilor din România de la Banca Transilvania de a alege businessuri autohtone și de a le recomanda colegilor și prietenilor. Suntem încrezători că mesajul nostru va fi auzit, exemplul va fi urmat cu atât mai mult că eroii campaniei noastre “Cumpără de lângă tine!” sunt cei care contribuie substanțial la economia țării și crearea locurilor de muncă. Mesajul nostru face apel la solidaritate și este încărcat de o emoție care ne amintește de forța și puterea oamenilor Moldovei.

Referitor la a doua parte a întrebării Dvs, desigur că mereu ne dorim să ne surpindem clienții cu noi produse, servicii și campanii, care să le faciliteze interacțiunea cu banca. Am lucrat mult la digitalizare și continuăm acest proces, care s-a dovedit foarte important în ultima perioadă. Astfel, recent, am introdus noi facilități ce țin de online banking, precum cash by code, serviciul de retragere a numerarului fără prezența cardului, constituirea online a depozitelor la o rată mai avantajoasă decât la ghișeele băncii, crearea conturilor curente online și transferurile gratuite între conturile curente, de card și cele de depozit proprii.

Advertisement

Suntem unici pe piața bancară din Moldova care le oferă clienților posibilitatea de a achita cumpărăturile cu smartphone-ul și primii, care am făcut posibilă înrolarea cardurilor în ceasurile de la Garmin și achitarea produselor prin Garmin Pay.

Avem un feedback pozitiv de la clienți privind aceste inovații bancare, ceea ce ne oferă multă încredere și entuziasm de a continua în același ritm. Cu siguranță, nu ne vom opri aici!

COVID-19 a dat peste cap planurile multor oameni și companii, iar unele instituții bancare au răspuns cu măsuri adecvate de asistență pentru clienți. Deoarece pandemia nu dă semne de retragere, cum este banca pregătită să ofere soluții pe termen lung pentru a satisface nevoile clienților și pentru a face față noii situații?

Pandemia COVID-19 a avut și încă are un impact plin de provocări și fără precedent asupra tuturor. Chiar de la început, banca a întreprins un șir de decizii întru susținerea clienților săi prin amânarea plății la credite, lansare de produse venite în sprijinul IMM-urilor, aplicarea tarifelor preferențiale la executarea ordinelor de plată la distanță, a livrat carduri la domiciliu și a donat bani pentru procurarea echipamentelor pentru medici.

Personalul Victoriabank a reușit în termeni scurți să se adapteze noilor reguli impuse de pandemie, să respecte cu strictețe măsurile recomandate de autorități de combatere a virusului, managementul băncii asigură angajaților săi condiții sigure de lucru și clienților săi un spațiu sigur de a beneficia de serviciile bancare. Avem cea mai prietenoasă aplicație de banking alternativ, care în condițiile de distanțare socială sunt un must. Aproape toate operațiunile bancare pot fi realizate online, de la achitarea utilităților, la transferuri între conturi proprii și străine și deschiderea conturilor de card, curente și de depozit.

Ca urmare a măsurilor de distanțare socială și a relațiilor fără contact, prezența pe internet a devenit o necesitate, iar clienții aleg deja să utilizeze aplicații mobile. Ce planuri are banca în domeniul tehnologiilor digitale?

Izolarea a contribuit la intensificarea comportamentului digital printre clienții băncii. Prin urmare, în primele trei trimestre ale anului 2020 au fost efectuate peste 1,94 milioane tranzacții web (prin VB24 Web) și peste 1,7 milioane de tranzacții efectuate de pe dispozitivele mobile (prin VB24 Mobile). Aceste rezultate remarcabile se explică și prin creșterea în primele trei trimestre cu peste 72 de mii a numărului de utilizatori noi ale aplicațiilor web și mobile banking, marca Victoriabank.

Vedem un interes sporit al populației în bankingul de la distanță, iar noi continuăm să ne surprindem clienții cu noutăți digitale. Investițiile făcute în ultimii trei ani, în platformele digitale VB24 Mobile, VB24Web, achiziția unor noi ATM-uri cu funcționalitate de cash-in sau a unor POS-uri mai moderne, în sistemele de securitate IT și în capacitatea serverelor ne-au ajutat foarte mult să creștem gradul de aderare a clienților noștri la platformele digitale.

Această tendință rezultă și din statisticile publice ale Băncii Naționale a Moldovei care arată că suntem banca sistemică, cu procentul cel mai mare de tranzacții efectuate de clienți fără numerar din numărul total de tranzacții efectuate în bancă.
Această statistică ne bucură, dar în același timp ne obligă să continuăm și mai mult acest proces de investiție în platformele digitale.

O atenție deosebită vom avea în 2021 pe dezvoltarea platformei digitale VB24 Business dedicată companiilor. 

Ne dorim ca accesul antreprenorilor și companiilor la serviciile bancare de bază să fie cât mai facil și acolo unde se poate 100% digital.

Totodată, vom continua politica de încurajare a tranzacțiilor pe platformele digitale prin oferirea unor gratuități clienților care aleg efectuarea tranzacțiilor în mediul digital versus clienții care în continuare preferă cash-ul.  Concurența din domeniul cardurilor, care se manifestă pe piața din Moldova, este benefică pentru populație, care în felul acesta va avea acces la mai multe gratuități atunci când folosesc cardurile bancare.

De exemplu, din decembrie, Victoriabank oferă clienților care își deschid un card VISA Classic și pe care asigură lună de lună un rulaj de 4.000 lei, gratuitate la deservirea lunară a cardului și a contului de card, gratuitate la extragerile de numerar la bancomatul oricărei bănci din Republica Moldova (nu numai Victoriabank), gratuitate la abonarea la serviciile VB24 și multe alte surprize.

Și nu în ultimul rând, să nu uităm că suntem prima și unica bancă din Moldova care oferă clienților posibilitatea să achite cu telefonul mobil care operează cu sistemul de operare Android prin intermediul portmoneului digital VB24 Pay. În 2021 vom continua să investim în acest portmoneu digital prin adăugarea unor noi funcționalități. Totodată sperăm, că într-un final, compania Apple va decide să deschidă Apple Pay și pentru Moldova, astfel încât și utilizatorii de telefoane cu sistem IOS să beneficieze de această posibilitate.

Ați lucrat anterior în funcții de conducere în bănci din România. După aproape doi ani de activitate în fruntea Victoriabank, ce părere aveți despre sistemul bancar al Moldovei, în comparație cu cel din România?

Bankingul, dacă vorbim de bănci universale precum Victoriabank, este la fel peste tot în lume. Contează încrederea, grija față de clienți și serviciile oferite.
Diferențele între piața bancară din România și din Moldova, sunt date de nevoile diferite ale clienților din ambele țări.

Și nu mă refer aici la nevoile de bază (salarii, alimentație, haine, utilități) ci la nevoile mai complexe (planuri de viitor și investiții, planuri de pensie, planuri de sănătate, casă, mașină, călătorii). Dar, ce este cel mai plăcut, e faptul că aceste necesități mai sofisticate ale clienților din România, au început să se manifeste și în Republica Moldova și prin urmare, asta va face diferența majoră între băncile din Moldova.

Cu cât mai repede venim în întâmpinarea nevoilor mai sofisticate ale clienților din Moldova, cu atât mai ușor o să fim percepuți ca prima alegere a clienților, atunci când vine vorba de banking.

Dacă vom alege să implementăm produse/servicii doar pentru că ceilalți le-au implementat, vom fi percepuți de clienți ca și followers nu ca trend setters. Însă, oricât de tehnologizați am fi, și oricât de trend setters suntem, contează cel mai mult GRIJA față de clienți. De aceea, totul începe cu un prim zâmbet de la primul contact al unui client cu Victoriabank, iar la asta vom lucra mai mult în 2021.    Oportunitati