Răsturnare de situație în cazul Laundromat: SUA nu va sancționa Danske Bank pentru spălarea banilor

shadow
Marţi, 22.12.2020 08:08   1747
Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei din SUA și-a închis ancheta privind spălarea banilor împotriva Danske Bank și nu va sancționa creditorul danez, care este încă cercetat de mai multe țări pentru că a mutat miliarde în fonduri suspecte prin sucursala sa din Estonia.

OFAC este autoritatea americană responsabilă cu aplicarea civilă a sancțiunilor SUA. 

Anchetele continuă, dar sancțiunile vor fi mai mici

Această decizie nu exclude sancțiuni viitoare impuse de OFAC în cazul în care sunt descoperite noi informații, a anunțat Danske Bank, adăugând că rămâne încă sub anchete penale și de reglementare desfășurate de către autoritățile din Franța, Danemarca și Statele Unite.

În timp ce banca spune că „rămâne imposibil să se estimeze în mod fiabil calendarul, forma rezoluției sau suma potențială de decontare sau amenzi”, radiodifuzorul public estonian ERR a menționat că probabil Danske se va confrunta cu sancțiuni semnificativ mai mici ca urmare a deciziei OFAC.

Analistul Sydbank, Mikkel Emil, a declarat că dacă anterior se estima că amenda ar fi putut ajunge la miliarde de dolari „acum va fi mai mică”. Cu toate acestea, în situația când alte investigații sunt încă în curs, analistul a spus că banca nu a scăpat de sancțiuni.

În plus, pe lângă anchetele deschise de către autoritățile naționale care ar putea duce la sancțiuni financiare și penale, Danske se confruntă și cu un proces internațional de peste un miliard de dolari, care a fost intentat în septembrie 2020 pentru facilitarea spălării banilor în decurs de aproape un deceniu.

Moldova și spălătoria de 200 miliarde de dolari de la Danske Bank

În 2017 s-a descoperit că Danske Bank - cel mai mare creditor din Danemarca, prin filiala sa din Estonia - a fost implicat în numeroase operațiuni de spălare a miliarde de dolari din Rusia în sistemul bancar occidental.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati