Cel mai mic volum din istorie: Gazprom a redus de circa 10 ori tranzitul de gaze prin Moldova

shadow
Duminică, 20.12.2020 06:59   1725
În anul 2020 volumul tranzitului de gaze naturale, livrat de către Gazprom prin teritoriului Republicii Moldova, va constitui circa 1,1 miliarde de metri cubi, anunță întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz.

Cifra va fi de circa 10 ori mai mică decât în anul 2019 și circa 19 ori mai mică decât volumul gazelor ce au tranzitat țara noastră în 2017.

Totodată, acesta este cel mai mic volum de metan tranzitat prin țara noastră în cei aproape 30 de ani de independență. 

Advertisement

 

Potrivit serviciului relații publice al SA Moldovagaz, volumul de 1,1 miliarde metri cubi este, totuși, mai mare decât s-a estimat și planificat inițial pentru acest an - 775 milioane de metri cubi.

Reducerea atât de abruptă a tranzitului de gaze din Rusia prin Republica Moldova se datorează măsurilor întreprinse de acționarul majoritar al Moldovagaz - Gazprom, care împreună cu turcii a construit și a dat în exploatare gazoductul TurkStream, instalat pe fundul Mării Negre

Gazoductul este alcătuit din două conducte paralele, cu o lungime de aproximativ 930 de kilometri, care leagă Anapa din Rusia și Kiyiköy din Turcia (nord-vest).

TurkStream a început să funcționeze din anul 2019, dar a fost dat în exploatare finală abia în ianuarie 2020, în prezența președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și omologului său rus Vladimir Putin.

În consecință, Turcia și majoritatea țărilor din Balcani nu mai importă gaze din Rusia prin intermediul conductelor ce traversează teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova.

În consecință, gazoductul a lăsat Republica Moldova practic fără tranzit de gaze din Rusia spre statele din Balcani, care aducea anterior venituri anuale de 50-60 milioane de dolari, companiilor Moldovatransgaz și Tiraspoltransgaz, ce fac parte din Moldovagaz.

Primul efect ale acestei conducte a fost majorarea de 8 ori, de la 1 ianuarie 2020, a tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de întreprinderea Moldovatransgaz.Oportunitati