FMI despre legile adoptate: O amenințare pentru stabilitatea macroeconomică și financiară a Moldovei [SONDAJ]

shadow
Vineri, 18.12.2020 13:20   2059
Implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlament, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19, susține Rodgers Chawani, Reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internațional (FMI) în țara noastră.

"În contextul noului program susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an", a mai declarat Rodgers Chawani.

Amintim că la ultima ședință a Parlamentului, din 16 decembrie, majoritatea deputaților au votat în grabă, fără o discuție în Legislativ o serie de legi calificate de opoziție, dar și de numeroși specialiști drept controversate: de la anularea așa-zisei legi a miliardului, la reducerea vârstei de pensionare etc.

Advertisement

Acestea ar putea avea efecte nefaste asupra țării, asupra cetățenilor și duc la blocarea relațiilor cu partnerii internaționali de dezvoltare.

În luna iulie 2020, misiunea FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind programul de reforme economice care va fi susținut printr-un acord pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanțare extinsă (EFF).

Acesta prevede că Republica Moldova poate obține în următorii trei ani credite de circa 558 milioane de dolari de la FMI.

Autoritățile au sperat că noul Program cu FMI va putea fi aprobat de conducerea Fondului, deja la mijlocul lunii septembrie 2020, dar din motive neclare acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă Guvernul Chicu susținea că ar fi coordonat parametrii reevaluați din proiectele de rectificare a bugetului de stat și a BASS.

La mijloc au mai fost atât dosarul Victoriabank, cât și alegerile prezidențiale, dar și o serie de acțiuni și măsuri populiste ale autorităților socialiste.Oportunitati