Soțul fostei viceguvernatoare a BNM implicat în tranzacții cu oligarhi ruși, ucraineni și kazahi

shadow
Joi, 17.12.2020 08:16   3569
Milionarul român Dan Marian, soțul Cristinei Harea, fostă viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei până în această toamnă, a ajuns angajat al milionarului kazah Kairat Boranbayev, locul 10 în clasamentul celor mai bogați kazahi cu o avere de peste jumătate de miliard de dolari.

Ultimul este în relații strânse de rudenie cu liderul kazah Nursultan Nazarbaiev, feciorul său fiind căsătorit cu nepoțica fostului președinte al Kazahstanului timp de aproape 30 de ani.

Potrivit profit.ro, în octombrie 2020, Kairat Boranbayev a devenit proprietar al firmei Plus Energy Point SRL, fondată în 2013 de Dan Marian, care este în prezent administrator al acesteia alături de kazahul Nurdaulet Muslimov. 

Plus Energy Point SRL este furnizor și trader de gaze naturale pe piața românească și membru la bursa de gaze de la Viena (Central European Gas Hub – CEGH).

Dan Marian a fost asociat unic al Plus Energy Point SRL din 2013 și până în 2017, când a vândut-o 100% cetățeanului rus domiciliat în Elveția Konstantin Shmelev.

Advertisement

Ultimul a fost șef de departament la Gazprombank și director financiar al RosUkrEnergo, compania ruso-ucraineană care până în 2009 era unicul importator de gaze rusești în Ucraina, fiind controlată în mod egal de Gazprom și de o firmă elvețiană deținută de oligarhii ucraineni Dmytro Firtash și Ivan Fursin.

Potrivit declarației de avere a fostei viceguvernatoare a BNM, Cristina Harea, soția lui Marian Dan, prețul de vânzare a fost de 55.000 euro. Deși a vândut compania, Dan Marian a continuat să conducă Plus Energy Point și să primească salariu. 

Mai mult! Potrivit profit.ro, în anul următor, 2018, Shmelev i-a vândut înapoi lui Dan Marian 100% din părțile sociale ale Plus Energy Point.

Ulterior, tot în 2018, în firma românească a intrat ca asociat, cu 50% din capital, vehiculul juridic maltez Energy Stream Ltd, care în cele din urmă a ajuns să dețină integral Plus Energy Point.

Anul trecut, cifra de afaceri a Plus Energy Point a fost egală cu zero. Tot în 2019, în toamnă, s-a convenit de principiu ca firma să fie vândută 100% unei entități juridice din Kazahstan, AATD LLP, și unei persoane fizice din aceeași țară, Kairat Boranbayev. În octombrie 2020, Energy Stream Ltd., asociatul unic al Plus Energy Point, a decis să vândă 97,5% din părțile sociale ale firmei românești către AATD, iar restul de 2,5% către Boranbayev, mai scrie profit.ro.

Menționăm că Dan Marian, are studii de drept și afaceri la București și Moscova și este în prezent deținător indirect și director general al producătorului de echipamente de foraj petrolier UPET Târgoviște, fiind în trecut CEO al Upetrom Ploiești, șef de restructurare și dezvoltare la Rompetrol după ce a fost preluată de kazahi și director general al Alumina Oradea, deținută de concernul rus Ruskii Aluminii, controlat de miliardarul rus Roman Abramovich. 

Dan Marian deține peste 75% din capitalul UPET Târgoviște prin intermediul firmei Machine Building Concept Srl din București.Oportunitati