La Banca de Economii au mai fost identificate pagube de 13 miliarde lei ca urmare a fraudei bancare

shadow
Marţi, 15.12.2020 05:31   5323
La finele trimestrului III al anului 2020, în dosarul furtului miliardului, în gestiunea organelor de anchetă penală se mai aflau 52 de dosare penale, cu două mai multe decât la finele lunii iunie, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei.

Creșterea numărului dosarelor cu două unități este însoțită și de o creștere spectaculoasă a sumelor calculate de procurori drept prejudiciu.

Salt de 13 miliarde lei la valoarea prejudiciilor

Astfel, doar în trei luni, suma a crescut cu circa 13 miliarde de lei: de la circa 35 de miliarde de lei la finele lunii iunie, la peste 48 miliarde de lei, la finele lunii septembrie. E o creștere cu circa 37%.

Aici, BNM precizează că totalul dosarelor penale și valoarea totală a acestora nu pot fi utilizate, având în vedere că sunt raportate de fiecare bancă separat, fără a lua în considerație că pot face obiectul aceleiași investigații.

Totuși, BNM nu oferă o explicație a acestui salt fulminant, dar datele publicate de autoritatea bancară arată că această creștere este, în special, în cazul dosarelor unde parte este Banca de Economii. 

241 de debitori în insolvență cu datorii de 4,36 miliarde lei validate 

Aceleași date ale BNM arată că în trimestrul III al acestui an, cele trei bănci aflate în procedură de lichidare (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank ce au făcut parte din holdingul lui Ilan Șor) mai aveau 68 de acțiuni în instanțele de judecată (banca are calitatea de reclamant) pentru recuperarea a 4,15 miliarde de lei. 

Comparativ cu situația de un an în urmă, numărul proceselor s-a redus cu circa o treime.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  

Advertisement

Oportunitati