Australia vrea să oblige Google și Facebook să remunereze producătorii de conținut jurnalistic

shadow
Duminică, 13.12.2020 06:42   562
Giganții Google și Facebook riscă să fie amendați cu zeci de milioane de dolari dacă nu se vor conforma unei noi legi în proces de adoptare de către Parlamentul Australiei, care vrea să-i oblige să remunereze munca jurnaliștilor.

Dacă Codul cu privire Negocierea Obligatorie între Mass Media și Platformele Digitale va fi adoptat definitiv, Australia va deveni prima țară care va forța platformele digitale să compenseze munca producătorilor de conținut jurnalistic original în schimbul afișării produselor acestora. 

Ministrul Trezoreriei Josh Frydenberg, care a înregistrat proiectul de lege în legislativ, a explicat că guvernul nu intenționează să protejeze companiile media prin crearea unor avantaje competiționale sau tehnologice. ”Dimpotrivă, dorim să creăm condiții concurențiale echitabile, astfel încât puterea de piață să nu fie utilizată în mod abuziv și există o compensație adecvată pentru producătorii de conținut jurnalistic original”, a declarat ministrul, citat de portalul Techxplore.com

Parlamentarii australieni urmează să examineze proiectul de lege în detalii la începutul anului viitor. 

Amenzi usturătoare

Încălcarea prevederilor legii, inclusiv ”refuzul de a negocia în spiritul bunei credințe”, va atrage o amendă de 10 milioane de dolari australieni ($7,4 milioane) sau echivalentul a 10% din cifra anuală de afaceri în Australia. Dacă părțile nu reușesc să stabilească un preț reciproc acceptabil pe parcursul a 3 luni de negocieri, o comisie de arbitrare va decide unilateral suma pe care Google și Facebook vor fi obligate s-o achite timp de doi ani. 

Potrivit autorilor proiectului, în unele circumstanțe - ”când niciuna dintre ofertele de preț propuse de părți nu va fi conformă interesului public” - membrii comisiei ar putea să modifice una dintre oferte.

Advertisement

Documentul nu precizează modalitatea de plată sau tarifarea (abonamente regulate sau achiziții per articol), lăsând aceste detalii la discreția părților. 

Reacții negative

Companiile Facebook și Google au anunțat că vor studia proiectul de lege înainte de a face comentarii oficiale. 

Facebook a avertizat anterior că preferă să blocheze știrile australiene, decât să le cumpere. Reacția Google a fost mai prudentă - compania a menționat că adoptarea unei asemenea legi va afecta funcționarea motorului de căutare Google Search și platformei video YouTube, periclitând serviciile gratuite și oferind producătorilor mari de știri acces la datele personale ale utilizatorilor. 

Guvernul australian însă este îngrijorat de faptul că Google și Facebook au acaparat 53% și 28%, respectiv, din piața locală de publicitate online, fără a compensa producătorii de conținut care generează venituri din publicitate. 

Michael Miller, directorul executiv al News Corp Australia, una dintre cele mai mari companii media pe continent, a salutat măsurile propuse de guvern, pe care le-a caracterizat drept ”un pas important în direcția dreptății [economice]”.

Google și Amazon - buni de plată în Franța

Autoritățile franceze între timp au decis să amendeze companiile Google și Amazon pentru faptul că au plasat cookies publicitare în computerele utilizatorilor fără consimțământul acestora. Google va achita 100 de milioane de euro - o sumă record plătită vreodată de gigantul american în Franța - iar Amazon va achita 35 de milioane de euro, mai comunică Techxplore.com

Uniunea Europeană are una dintre cele mai dure legislații privind protecția datelor cu caracter personal ale utilizatorilor serviciilor de internet.  

Probleme în SUA

Se pare că nici Facebook nu va scăpa fără o amendă consistentă. În patrie, autoritățile federale au intentat un dosar anti-trust cu scopul de a determina compania lui Mark Zuckerberg să renunțe la aplicațiile WhatsUp și Instagram, pe care Facebook le-a achiziționat în anii 2014 și 2012, respectiv, plătind 19 miliarde de dolari și 1 miliard de dolari. 

Comisia Federală a Comerțului este susținută de Departamentul Justiției și majoritatea membrilor Congresului SUA, care îl acuză pe Zuckerberg de abuz de poziție dominantă pe piață doresc să diminueze influența practic nelimitată a acestei rețele sociale în viața publică.Oportunitati