Ultima decizie a Băncii Naționale. Ratele rămân neschimbate

shadow
Miercuri, 09.12.2020 17:55   588
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis în ședința din 9 decembrie, cu vot unanim, să mențină la nivelul actual rata de bază și facilitățile permanente.

Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare de 2,65 la sută anual, de două ori și ceva mai mică decât era un an în urmă.

Totodată, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: 5,15 la sută și, respectiv, 0,15 la sută anual.

Hotărârea de astăzi a Comitetului executiv al BNM reflectă continuitatea în crearea de către banca centrală a condițiilor monetare pentru susținerea economiei naționale.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a hotărât să mențină la nivelul actual rata de bază și facilitățile permanente în condițiile în care cererea internă agregată a scăzut semnificativ pe fundalul pandemiei și al condițiilor agrometeorologice severe ce au afectat economia națională.

Advertisement

Pe parcursul acestui an, Banca Națională a utilizat activ arsenalul de instrumente de politică monetară pentru susținerea cererii agregate interne. Rata de bază s-a redus de 5 ori.

Autoritatea bancară considetă că este necesar și un impuls fiscal pentru dinamizarea cererii agregate și activității economice interne. Acesta este esențial în situația de incertitudine economică și politică existentă ce implică riscuri majore de amânare a deciziilor investiționale, susține BNM.

La ședința Comitetului executiv al BNM a fost aprobat, de asemenea, calendarul ședințelor cu privire la promovarea politicii monetare și calendarul publicării rapoartelor asupra inflației pentru anul viitor. 

Politica ratelor la instrumentele de reglementare monetară se elaborează și promovează în funcție de conjunctura piețelor monetară și valutară, analiza situației în economia națională, dinamica proceselor inflaționiste și așteptările prognozate ale indicatorilor macroeconomici.

La promovarea politicii ratelor, BNM utilizează metoda „coridorului”, cea mai înaltă rată fiind stabilită pentru facilitatea de creditare, iar cea mai joasă - pentru facilitatea de depozit. Rata de bază se aprobă în calitate de rată de referință pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt.Oportunitati