Deficit-record de 1,29 miliarde lei în bugetul Chișinăului pentru 2021, finanțat din credite bancare

shadow
Miercuri, 09.12.2020 07:15   1378
Proiectul de buget pe anul 2021 al municipiului Chișinău prevede venituri de 4,67 miliarde de lei, în creștere cu doar 6,8% comparativ cu anul 2020 și cu 11,1% față de 2019.

Principala sursă de venituri vor fi transferurile de la bugetul de stat, care vor crește cu 6,5% și vor ajunge la 2,64 miliarde lei sau peste 56,5% din total.

Veniturile proprii - doar 14,4% din bugetul capitalei

Astfel, capitala țării, unde este concentrată peste 50% din economie rămâne, în continuare dependentă de Guvern. 

Veniturile proprii vor constitui 671,21 milioane lei, în creștere cu aproape 27%, în special din contul încasărilor impozitelor pe proprietate plătite de locuitori, care se estimează că se vor majora de două ori și ceva în 2021.

Totuși, ponderea venituri proprii va fi de doar 14,4% din total.

O altă sursă sunt defalcările de la impozitele și taxele de stat, care în 2021 vor crește nesemnificativ cu doar 0,6% - până la 1,26 miliarde lei. De vină sunt efectele pandemiei COVD-19.

Cheltuielile cresc cu circa 28%

Pe de altă parte, municipalitatea prevede un salt cu circa 28% a cheltuielilor, care astfel vor ajunge la circa 5,96 miliarde de lei.

Mai mult de jumătate din cheltuieli sau peste 56% sunt destinate domeniului social. Cei mai mulți bani vor fi alocați sistemului de învățământ. Este vorba de peste 3,34 de miliarde de lei, cu 6,6% mai mult față de acest an.

Pentru întreținerea, modernizarea transportului public și reparația drumurilor se propune alocarea a unei sume-record de peste 1,5 miliarde lei, în creștere de două ori și ceva.

Subvenții de 710 milioane pentru autobuze și troleibuze

Cei mai mulți bani se vor duce pentru transportul public.

Advertisement

Astfel, Regia transport electric urmează să primească 370 milioane lei, inclusiv 310 milioane lei subvenții pentru serviciile prestate, iar 60 milioane - pentru asamblarea troleibuzelor.

Parcul urban de autobuze va primi circa 415 milioane lei, inclusiv subvenții de 148 milioane lei pentru transportarea pasagerilor și 261 milioane lei - pentru procurarea/asamblarea autobuzelor. De notat că pentru implementarea Sistemului de taxare electronică în transportul public din municipiul Chișinău sunt prevăzute încă 2 milioane lei, dar nu este specificat dacă acesta va fi implementat.

Majoritatea acestor resurse financiare provin din credite de la băncile locale și de la instituțiile financiare externe.

La fel și în cazul lucrărilor de reparație a drumurilor: pentru menținerea și reparația drumurilor se propune alocarea sumei de 541 milioane lei, inclusiv din contul transferurilor de la bugetul de stat -159,53 milioane lei.

În schimb, din contul surselor externe se prevede executarea lucrărilor în valoare de 172,67 milioane lei în cadrul Proiectului „Reabilitarea drumurilor și iluminatul public”, finanțat de BERD. 

Pentru măsurile de prevenire și combatere a infecției cu noul coronavirus sunt prevăzute 30 de milioane de lei, iar pentru reparații capitale și dotarea cu echipament a spitalelor - doar 20 de milioane de lei.

Deficit-record de 1,29 miliarde lei, finanțat din credite bancare

Planurile primăriei de a subvenționa masiv transportul public, de a finanța achiziții de autobuze și lucrări de reparație a drumurilor vor duce la o creștere- record a deficitului bugetar, care este estimat la 1,29 miliarde de lei, de patru ori mai mare decât cel planificat în anul 2020. Astfel, cota deficitului va ajunge la circa 28% din bugetul planificat.

Sursa principala de finanțare a enormului deficit constituie împrumuturile externe și interne, estimate la 1,4 miliarde de lei.

De exemplu, 261 de milioane lei pentru achiziția autobuzelor vor fin contractate de la Moldova-Agroindbank.

Alte peste 100 milioane lei provin dintr-un credit alocat Regiei Autosalubritate de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru un proiect de gestionare a deșeurilor solide în municipiul Chișinău.

Tot de la BERD urmează să intre circa 165 milioane lei pentru reabilitarea străzilor centrale și iluminatul public, iar de la Banca Europeană de Investiții - peste 88 milioane lei. Totodată, sunt prevăzute împrumuturi de 85 milioane lei de la BEI pentru eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău.

Este prevăzută și rambursarea sumei principale de 174,8 milioane lei a împrumuturilor angajate.

În consecință, se estimează că la finele anului 2021 soldul datoriei Primăriei Chișinău va ajunge la circa două miliarde de lei sau peste 100 milioane de dolari.

 


Oportunitati