Peste 1 miliard de oameni vor avea acces la 5G până la sfârșitul anului 2020 - raport

shadow
Duminică, 06.12.2020 08:46   605
Ritmul de introducere a noilor funcționalități 5G a crescut în 2020 atât din punct de vedere al rețelei, cât și din punct de vedere al dispozitivelor, în ciuda incertitudinilor cauzate de pandemia COVID-19.

Astfel circa 220 de milioane de abonamente 5G la nivel global sunt estimate până la sfârșitul anului 2020, din care China ar urma să dețină 175 de milioane (sau aproape 80%), relevă Raportul de Mobilitate al Ericsson (Ericsson Mobility Report). 

3,5 miliarde de abonamente 5G în 2026

Potrivit raportului, acces wireless fix (FWA), este acum oferit de aproape două treimi din furnizorii de servicii la nivel global, iar până în 2026 conexiunile FWA vor crește de peste trei ori, ajungând la peste 180 de milioane - reprezentând un sfert din traficul de date al rețelei mobile.

Se estimează că până la sfârșitul anului 2026 vor fi 3,5 miliarde de abonamente 5G, acestea reprezentând peste 50% din traficul de date mobile de la acel moment. 

Ericsson a majorat estimările pentru finalul anului 2020, pentru abonamentele globale 5G la 220 de milioane, deoarece furnizorii de servicii continuă să își construiască propriile rețele.

Creșterea se datorează în mare măsură dezvoltării rapide a 5G din China, care a ajuns la 11% din baza de abonamente mobile. Acest lucru se datorează unei strategii naționale solide, competiției intense între furnizorii de servicii, precum și smartphone-urilor compatibile cu tehnologia 5G din ce în ce mai accesibile oferite de furnizori, constată autorii studiului.

Se preconizează că, la finalul anului, aproximativ 4% din abonamentele mobile din America de Nord vor fi 5G.

Advertisement

Ritmul de comercializare în SUA însă crește rapid, iar Ericsson estimează că, până în 2026, 80% din abonamentele de telefonie mobilă din America de Nord vor fi 5G, atingând cel mai înalt nivel din orice regiune din lume.

Europa va încheia anul 2020 cu doar aproximativ 1% abonamente 5G în regiune. În cursul anului, o serie de țări și-au întârziat licitațiile pentru spectrul radio necesar implementării 5G. 

Raportul estimează că în 2026 în Europa Occidentală cota abonamentelor 5G va ajunge la 68% din total în timp ce în Europa Centrală și de Est cota va fi de doar 35%, adică de aproape două ori mai mică.

Autorii susțin că până în 2026 piața va fi în continuare dominată de rețelele LTE, numărul maxim al conexiunilor la acest tip de rețea va fi în 2021- circa 4,8 miliarde, dar către 2026 va scădea la 3,9 miliarde, ca urmare a migrării clienților la 5G.

Menționăm că în Republica Moldova, implementarea tehnologiei 5G nu este prevăzută mai devreme de anul 2023, deși un operator a testat-o încă în martie 2019.

5G și internetul obiectelor 

Raportul subliniază și faptul că succesul 5G nu se va limita doar la acoperire sau la abonamente, ci valoarea sa va fi determinată și de noi cazuri de utilizare și aplicații, iar primele au început deja să apară.

E vorba de internetul obiectelor (în engleză Internet of Things, abreviat IoT), un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte. Realizarea unor IoT-uri presupune echiparea dispozitivelor ce trebuie conectate cu aparatură de rețea, și cu electronică.

Acest lucru va face posibilă o gamă largă de servicii cu limită de timp pentru consumatori, companii și instituții publice din diferite sectoare, cu rețele 5G publice și dedicate.

Cloud gaming-ul este o altă categorie de aplicații emergente. Capabilitățile combinate oferite de rețelele 5G și tehnologiile edge compute vor permite serviciilor de streaming de jocuri de pe smartphone-uri să concureze cu o calitate a experienței (QoE) egală cu cea de pe PC sau consolă, deschizând drumul pentru jocuri inovatoare, captivante, bazate pe mobilitate, se arată în Ericsson Mobility Report.

Intersecția dintre 5G și IoT va duce la adevarate revoluții în industrii precum auto, sănătate, utilități și chiar gaming.

Un alt salt tehnologic este apariția primelor rețele independente 5G (SA) și primele dispozitive ce suportă funcția “NR carrier aggregation”, care au fost lansate în Asia și America de Nord. Astfel operatorii nu vor avea nevoie de acces la rețelele precedente din 2G, 3G sau 4G.

 



Oportunitati